Szingapúr világító járdákat tesztel bolygónk jövőjéért

Szingapúr világító járdákat tesztel bolygónk jövőjéért.

A lélegzetelállító legek városállamáról régóta tudjuk, hogy imád innovatív megoldásokkal előállni. A Globális Innovációs Mutató értékelése szerint évek óta ez Ázsia vezető országa az újdonságok terén. Most éppen világító járdákat tesztelnek a városi biztonság és láthatóság növelése érdekében – írja a Bored Panda.

Helyi tesztelők a világító járdaszakaszon - Nézzen képeket galériánkban!
Galéria: Szingapúr világító járdája
Fotó: Lianhe Zaobao / Bored Panda

A szingapúri Choa Chu Kang Road és az Upper Bukit Timah Road közötti négyszáz méteres szakaszt négy részre osztották, és ezek felületét különféle burkolattal látták el: finomszemű murvával, vegyes fű-murva keverékkel, illetve földszínű, porózus betonnal, negyedikként pedig természetes, nem mérgező, enyhe zöld fénnyel világító stroncium-aluminát ásványokkal. Ez utóbbi napközben UV-fényt vesz magához, éjjelente pedig halvány fénnyel világít.

A helyi lakosok a tesztelők: mind a négy burkolatot kipróbálhatják, a városvezetés pedig várja a véleményüket. A világon egyébként teszteltek már világító kerékpárutat, méghozzá nem is olyan messze tőlünk, Lengyelországban – ez azonban szintetikus anyagból készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek