"Kis Pompejit" fedeztek fel a Rhone folyó mentén francia régészek

„Kis Pompejit" fedeztek fel a Rhone folyó mentén francia régészek

A kivételesen jó állapotban felfedezett épületmaradványok, hatalmas mozaikdíszítések miatt kis Pompejinek nevezték el régészek azt a római kori térséget, amelyre a délkelet-franciaországi Vienne városánál bukkantak - írja az MTI.

 

Esti kép a pompeji ókori romvárosrólFotó: Cesare Abbate / MTI/ EPA

„Hihetetlenül szerencsések vagyunk. Kétségkívül ez a legkivételesebb római kori feltárás az elmúlt 40-50 évben"- hangsúlyozta Benjamin Clement régész, aki a Lyontól 30 kilométerre délre, a Rhone folyó partján folyó feltárásokat vezeti.

A római kori színházáról és templomáról híres Vienne fontos összekötő kapocs volt az északi gall térség és a dél-franciaországi római tartomány, Gallia Narbonensis között.

A hétezer négyzetméteren elterülő első századi lakó-és középületek maradványaira egy lakóövezet építése során bukkantak. A térséget 300 éven át lakták, majd egy sor tűzvész után lakói elmenekültek. Az általuk hátrahagyott tárgyak jó állapotban megőrződtek, ezért nevezzük kis Pompejinek a térséget - magyarázta a régész.

Az épületek között van egy hatalmas középület szökőkúttal, amelyet Hercules szobra díszít. Clement szerint ez egy filozófiai iskolának adhatott otthont. A régészek találtak számos gyönyörű mozaikot is, amelyeket nagy gonddal felszedtek és restaurálásra vittek, hogy 2019-ben a vienne-i múzeum gall-római kori civilizáció kiállításán bemutathassák őket.

Az áprilisban kezdődött feltárást szeptember közepén kellene befejezni, de a francia állam meghosszabbította az engedélyt a lelőhely páratlan gazdagsága miatt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek