Nepál világörökségi helyszíneinek megmentéséért tüntettek buddhista szerzetesek

Nepál világörökségi helyszíneinek megmentéséért tüntettek buddhista szerzetesek

Buddhista szerzetesek százai tüntettek hétfőn a Katmandu-völgyben annak a mintegy ezer buddhista templomnak az újjáépítéséért, amely a 2015 áprilisi, 7,8-as erősségű földrengés következtében sérült vagy semmisült meg - írja az MTI.

A patani Durbar tér a 2015. április 25-i földrengést követőenFotó: Brian Dawson

 A tüntetést szervező egyik szerzetes azt mondta: két éve próbálnak sikertelenül nyomást gyakorolni a nepáli kormányra, amely eddig "egyet sem épített újjá" a 2015-ös földrengésben megsérült vagy megsemmisült 993 buddhista templom közül. A szerzetes elmondása szerint az eddig helyreállított "kevés templom", közte az UNESCO világörökségi listáján szereplő Baudhanáth sztúpa építési munkálatait magánvállalkozók adományaiból kellett fedezniük.

A nepáli kormány bejelentette, hogy az egyes templom méretétől és az általa elszenvedett pusztítás mértékétől függően minden buddhista szentély körülbelül 50 és 100 ezer dollár (körülbelül 13 és 26 millió forint) közötti segélyt kap a helyreállítási munkálatokra. A regionális fejlesztési minisztérium egyik szóvivője addig is a buddhista közösség türelmét kérte.

A Nepálban 2015. április 25-én történt 7,8-as erősségű földrengésben 8964 ember vesztette életét, több mint egymillió otthon semmisült meg, és legalább 753 történelmi vagy a kulturális örökséghez tartozó emlékmű pusztult el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek