Az impresszionizmus rajongóinak ősszel Londonban a helye

Az impresszionizmus rajongóinak ősszel Londonban a helye

 A Franciaországból elmenekült impresszionistáknak szenteli ősszel nyíló új tárlatát a londoni Tate Britain: a kiállításon évtizedek óta először láthatja együtt az európai közönség Claude Monet brit parlamentről festett sorozatának hat darabját – írja az MTI.

A Tate Britain bejárata Fotó: James Harris / Flickr.comForrás: Travelo

 Az Impressionists in London: French Artists in Exile (1870-1904) - Impresszionisták Londonban: francia művészek száműzetésben (1870-1904) - című tárlat november 2-án nyílik meg Londonban, majd 2018 nyarán a párizsi Petit Palais-be költözik - írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

A kiállítás első része a porosz-francia háború (1870-1871) elől Londonba menekült Monet és Pissarro alkotásait vonultatja fel. Helyet kapott egyebek között Monet 1871-es festménye a Hyde Parkról. Caroline Corbeau-Parsons, a tárlat kurátora szerint a művészt lenyűgözték a brit főváros hatalmas parkjai, amelyekben - Párizzsal ellentétben - a füvön is lehetett sétálni.

Pissarro képein a művész egykori házának ablakából nyílt kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók. A magángyűjteményekből érkező alkotásokon a nyugat-londoni Kew Green zöldterület szegletei és a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek rododendronjai köszönnek vissza.

Ugyancsak magángyűjteményből kapja kölcsön a múzeum Monet egy 1901-ben készült alkotását, amely szinte absztrakt módon örökíti meg a Leicester tér fényeit. A művészt magával ragadta annak idején a londoni köd, amely folyókról készített látképek sorozatát inspirálta.

Variációk egy témára: egy kép Monet parlament-sorozatából Fotó: Scott Monty / Flickr.comForrás: Travelo

 Monet a Temze túlpartján lévő Szent Tamás kórházból festette meg 1903-1904 folyamán a brit parlamentet megörökítő képsorozatát, amelynek hat darabja Brooklyn, Chicago, New York, Le Havre, Párizs és Krefeld múzeumaiból érkezik Londonba. A sorozat ilyen sok darabját 1973 óta nem láthatta együtt az európai közönség.

A széria egyik darabja 40 millió dollárért (10,5 milliárd forint) kelt el 2015-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek