Lerombolják Phnompen egyik szimbólumát, a gigantikus Fehér Épületet

Lerombolják Phnompen egyik szimbólumát, a gigantikus Fehér Épületet

A Fehér Épületnek nevezett ikonikus építmény, az új khmer építészet egykori remekműve, a szociális lakás-építés egyik első régiós modellje, a népirtó Pol Pot-rezsimet túlélő művészek hajdani otthona volt.

A Bassac-folyó mentén 450 méter hosszan elnyúló négyszintes lakókomplexumot 1963-ban építették az akkoriban elterjedt posztkoloniális stílusban, az 1950-60-as években megújuló khmer építészet egyik kiemelkedő példájaként. A 468 lakásos Fehér Épület az 1975-ben hatalomra került vörös khmerek uralma idején elnéptelenedett, majd az 1979-es felszabadulás után az értelmiségellenes népirtást túlélő, nincstelenné vált művészek találtak benne otthonra. Az 1980-as években az épület második fénykorát élte a kambodzsai művészvilág központjaként.

Fotó: Tariq Zaidi / Northfoto

Újabb fordulatot hozott a kambodzsai főváros egyik legjellegzetesebb épületének sorsában az 1990-es évek rendszerváltása, amikor egyre többen költöztek Phnompenbe, a művészek pedig kezdték elhagyni a Fehér Épületet. A lakókomplexum pusztulásnak indult, környéke a prostitúció és a drogüzlet központja lett, idővel komoly szerkezeti repedések is keletkeztek az épületen.

Az épület hányattatott sorsáról, és az ott élőkről videó riport is készült:

A hatóságok aztán 2014-ben a lebontás mellett döntöttek, miután sikerült megállapodni a lakókkal annyi kártérítésről, amennyiből új otthont vásárolhattak maguknak a város külső negyedeiben. Július közepére az utolsó lakó is elköltözött, a bontást hétfőn kezdték meg. Az új khmer építészet egykori büszkesége helyén egy 21-emeletes többfunkciós toronyházat húz fel egy japán cég - olvasható az MTI hírei között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek