Egzotikus helyre menne turisták nélkül? Ilyet még nem látott

Minden van itt, ami szem-szájnak ingere. Mégis, mintha a világvége után lennénk egy nappal.

 

El tud képzelni egy Londonnál négyszer nagyobb várost, ahol a jövőre gondolva húszsávos utak is vannak, teljes kihaltságban? Mianmar fővárosa ilyen – írja a Business Insider.

Itt nem kell sávváltásnál a tükröt ellenőrizni, úgysem jön senki más erre - Katt a galériáért!
Galéria: Nepjida szellemvárosa
(Fotó: Taylor Weidman / Getty Images Hungary)

A régebben Burma néven ismert Mianmar katonai rezsimje mert nagyot álmodni bő tíz évvel ezelőtt, és teljesen nulláról egy új fővárost emelt: ez Nepjida, azaz a Királyi székhely. A 2005. november 6-án felavatott város bő tíz évvel megalapítását követően is szellemváros benyomását kelti: kevesebb mint egymillióan élnek itt, szemben London több mint nyolcmillió lakosával.

Takarítószemélyzet az Uppatasanti Pagoda előtt - Katt a galériáért!
Galéria: Nepjida szellemvárosa
(Fotó: Taylor Weidman / Getty Images Hungary)

A húszsávos autóutakkal és úgy általában, pusztán a jövőbeli terjeszkedést szem előtt tartva rendkívül széles utakkal megépített város építése állítólag négymilliárd dollárba került. Golfpályák, szállodák, bevásárlóközpontok, éttermek és kávézók konganak az ürességtől, miközben az ország többi részével ellentétben tt megbízható elektromosság, sőt, gyors és ingyenes wifi is van.

A többmilliárdos kormányberuházás ellenére a város nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A vidékről alig költöztek be ide emberek, akik mégis, azoknak többsége útszéli nyomornegyedekben él, az új épületeket csak külföldi delegációk vagy a katonai junta emberei látogatják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek