Váratlanul világoskékre változott a Boszporusz vize

  Váratlanul világoskékre változott a Boszporusz vize.

  Az Európát és Ázsiát elválasztó Boszporusz vize általában sötétkék, a héten azonban váratlanul élénk türkizkékbe váltott. A helyiek körében riadalmat váltott ki a jelenség – írja az Independent.

  A tejszerűvé és élénk színűvé vált vízről először azt hitték, szennyeződés került bele, esetleg annak a földrengésnek az utóhatása, mely a hét első felében rázta meg az Égei-tenger egész térségét.

   

  A NASA fejtette meg a rejtélyt: az új színt fitoplanktonok okozzák, mikroszkopikus lények, melyek fotoszintézis útján veszik fel a létükhöz szükséges energiát. Emiatt a felső vizekben kell tartózkodniuk, hogy minél több fényhez jussanak. Amikor életfeltételeik különösen kedvezőek, robbanásszerűen növekedni kezd a számuk: ez okozta a víz színének mostani változását is. Míg a fitoplankton élettartama csupán néhány nap, a jelenség több hétig is eltarthat.

  A fitoplanktonoknak egyébként nem minden faja okozza a víz színének világosodását. Egy másik faj, amely épp most éli szintén virágkorát a Fekete-tengerben, inkább sötétebbé teszi a víz tónusát.

  Ebben a környezetben biztosan jólesik egy kis szardellaFotó: Carmine Savarese / Flickr.com

  A fitoplanktonok számának növekedése egyébként nem rossz hír, sőt: az isztambuliak kedvelt csemegéjéből, a szardellából is több lesz, ha sok a fitoplankton a vízben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!