Inspiráció nyárra: izgalmas tengerpartok fapadossal

Montenegróban Európa legszebb strandjai várják, Szicílián akár még a karibi életérzés is magával ragadhatja, Spanyolországban érintetlen tájban csobbanhat és túrázhat, Izlandon pedig olyan tengerpartokat láthat, amiktől tuti tátva marad a szája. És a legjobb: ezek a helyek mind elérhetők fapadossal Budapestről.

Nincs ötlete nyárra? Összegyűjtöttünk pár, talán kevésbé magától értetődő, ám annál remekebb tengerparti célpontot, ahová fapados repülővel is eljuthat.

Európa egyik legszebb strandja Montenegróban

Ha csendes magányra vágyik valaki, biztosan nem ez lesz a legjobb választás. De ha szívesen kötné össze a strandolást egy kis kalanddal, némi kultúrával és sok bulizással, annak az Adriai-tenger partján a helye - írta az útkönyveiről ismert Lonely Planet, amikor 2015-ben Európa legjobbjának választotta az egyik montenegrói strandot, a Jazt. Ez az egyike Montenegró három legnagyobb és leginkább kedvelt strandjának, és mintegy 2,5 km-es távolságra található Budvától.

Jaz beach
Galéria: 2017 legmenőbb célpontjai
(Fotó: Laurie Noble / Getty Images Hungary)

Budva települését egyébként a Lonely Planet cikkében egyenesen mini Dubrovniknak nevezte gyönyörű óvárosa és fellegvára miatt, amelyek közül az utóbbiban egész júliusban szabadtéri színházi előadásokat látogathat a közönség. És egy jó hír a hosszas autózás utálóinak: áprilistól a Wizz Air közvetlen Budapest-Podgorica járatával Montenegró már sokkal könnyebben megközelíthető, innen csak egy óra autóval a fent emlegetett Budva.

Karibi életérzés Szicílián

A Wizz Air Cataniába üzemeltet járatot, ahol érdemes autót bérelni, hogy könnyebb legyen a helyváltoztatás a szigeten. Ajánlhatnánk a klasszikus látványosságokat is, mint Taormina vagy Szirakúza, de most inkább egy olyan partszakaszt mutatunk, ami karibi strandnak is beillene, íme:

San Vito Lo Capo
Galéria: Ide utazzon októberben
(Fotó: Sicilia! / flickr)

Fehér homok, pálmafák, egy jellegzetes formájú hegy – ez San Vito Lo Capo. Cataniából ugyan még négy óra vezetés vár az utazóra, de ha meglátják az itt készült képeket, nem lesz kérdés, hogy megéri-e. Ráadásul nemcsak a strand, de középkori erődjével maga a város is érdekes, és a környék is tele van olyan izgi látnivalókkal, mint Segesta görög temploma, Trapani szélmalmai és sómedencéi, vagy Erice középkori városa.

Holdbéli táj, érintetlen strandok Spanyolországban

Budapestről fapadossal repüljünk Malagáig, majd béreljünk autót. Kb. két órát kell vezetnünk a part mentén, és máris a Cabo de Gata Nemzeti Parkban találjuk magunkat. És hogy miért érdemes a repülés után még ennyit vezetni érte? Mert a turisták körében alig ismert, hihetetlenül tiszta, érintetlen partszakaszokat találunk itt.

Playa de los Genoveses
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
(Fotó: Kevin Pacheco / flickr)

A Los Genoveses strand közülük az egyik legszebb: a patkó alakú öblöt látványos hegyek övezik, a víz tiszta és sekély. A közelben le tudjuk parkolni az autónkat, de ezen felül ne számítsunk semmilyen infrastruktúrára. Ebben a helyben pont az a szép, hogy csak mi vagyunk, meg a természet. A nemzeti park legnagyobb települése, San José nincs túl messze, itt jellegzetes, sötét sziklákra épült, hófehérre meszelt házak várják a látogatókat, szállást is itt érdemes keresni.

Ilyet nem sok helyen lát: part fekete homokkal Izlandon

Izland nem az a klasszikus hasunkat süttetős célpont, de nem is ezért szeretjük. Viszont egészen különleges tengerpartokkal rendelkezik, és fapadossal megközelíthető, úgyhogy listánkon a helye. Izland legdélebbi pontján például éjfekete strandot találunk a Vík nevű kisváros mellett. A sok esőtől szinte állandóan ködbe burkolózó tájból felbukkanó élénkzöld hegyek ölelik körül a partot, ahol a fekete homok már-már túlvilági hangulatot áraszt. És ahogyan az már csak lenni szokott, a helyiek itt is rátesznek még egy lapáttal az önmagában is kissé hátborzongató látványra.

Fekete, fekete, fekete – Vik
Galéria: Őrületes színű homokos tengerpartok
(Fotó: Ullstein Bild / Getty Images Hungary)

Misztikus történeteket mesélnek a turistáknak azokról a vízi szörnyekről és megkövesedett trollokról, akikkel ma már csak hatalmas sziklatömbök formájában találkozhatunk a parton. A gonosz tündérek büntetése pedig az, hogy örök időkig el kell viselniük, hogy a lundák a fejükön fészkelnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek