Újra megnyílt Málta neolit kori, háromszintes sírboltja a látogatók előtt

Újra megnyílt Málta neolit kori, háromszintes sírboltja a látogatók előtt

 Akik az idén Máltán nyaralnak, eggyel több érdekességet nézhetnek majd meg a szigeten: ez a hypogeum, azaz egy történelem előtti, föld alatti sírbolt – írja a Condé Nast Traveler.

Az egyik kamra a Hypogeumban Fotó: Xiquinho Silva / Flickr.comForrás: Travelo

 A világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ősi lelőhelye, a Ħal Saflieni Hypogeum i.e. 4000 tájáról származik, és mintegy ezerötszáz éve szolgál temetkezési helyül. A háromszintes neolit nekropoliszban összesen körülbelül hatezer ember nyugszik, a sírboltokat pedig több helyen vörös okker díszítés borítja. Egyik részében olyan falrések vannak, melyek felerősítik a hangot, illetve érdekes hanghatásokat hoznak létre. A Smithsonian Intézet véleménye szerint magas szintű kifinomultságról tettek itt tanúbizonyságot az építők, a bronzkori ember elődei.

A sírkamrák felső szintje Fotó: Xiquinho Silva / Flickr.comForrás: Travelo

 A Hypogeumot 2016 júniusában zárták be egy egymillió eurós felújítás céljából. A szolgáltatások fejlődésével remélik, hogy több generáción át zavartalanul lehet majd a sírkamra-rendszert látogatni.

Egy dolog biztos: a jegyek gyorsan fogynak; elővételben felnőtteknek harmincöt, gyermekeknek tizenöt, diákoknak és nyugdíjasoknak húsz euróért (a helyszínen a last-minute jegy negyven euró!). Ha tehát a nyáron Máltára utazik, érdemes már most előre foglalni. Indulás előtt pedig ne felejtse elolvasni cikkünket, melyben tíz ínyenc élményt ajánlunk Máltán, és azt sem, melyben hét kihagyhatatlan látnivalóról írtunk.

Hatalmas sziklatömbökkel dolgozott a neolit kori ember Fotó: Xiquinho Silva / Flickr.comForrás: Travelo

 

 Újabb cikkünk ebben a témában:


Több évtizedes felújítás után újranyílik Róma katakombarendszere - 2017.06.07.
Júniusban már láthatjuk a múzeumot, utána pedig magát a katakombát is, miután az összes felújítás befejeződött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek