Világörökség lehet egy sziget, ahová nő soha nem teheti a lábát

  Világörökség lehet egy sziget, ahová nő soha nem teheti a lábát.

  Az UNESCO fontolóra vette, hogy egy olyan szigetet vesz fel a világörökségek listájára, ahol nő még sohasem járt, és ez a jövőben sem fog változni – írja a Travel and Leisure.

  Okinoshima Japán délnyugati részén található sziget, amelyet vallási okokból évszázadok óta tilos nőnek látogatni. Az UNESCO múlt héten jelentette be, hogy vizsgálják a szigetet, mint potenciális jelöltet a világörökség címre.

  Ez a kép nem Okinoshimán készült, hanem Kanazawa egy szent helyén. Talán sosem tudjuk meg, milyen szentélyeket rejt valójában a szigetFotó: GanMed64 / Flickr.com

  A szigeten található Munakata Taisha Okitsumiya szentély a tenger istennőjének hódol, és a hajósok épségéért végzett rituálék színhelye. Az i.sz. negyedik és kilencedik századok között a Koreai-félsziget és Kína közötti árucsere helyszíneként is funkcionált. A régészek nyolcvanezer leletet találtak a szigeten, többek között koreai aranygyűrűket és üvegpoharat Perzsiából. Ezek japán nemzeti kincsekként vannak számon tartva.

  Az egy dolog, hogy a szigetet nők nem látogathatják, de a férfiaknak sem könnyű. Először is pucéran egy tisztulási szertartást kell elvégezniük ahhoz, hogy ide juthassanak. Ezenkívül fogadalmat kell tenniük, hogy soha, senkinek nem árulják el, hogy a szigeten mit láttak.

  Ezek a szabályok akkor sem fognak változni, ha az UNESCO úgy dönt, felveszi Okinoshimát a világörökségek listájára. A végleges döntést júliusban hozzák meg. Ha a sziget világörökségnek minősül, Japán tizenhetedik világörökségi helyszíne lesz.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!