Olcsón egy teljesen új világba, irány Tbiliszi!

Lanovka, hachapurri, magával ragadó vendégszeretet, egy szóval: Grúzia! Egy olyan messzi fővárost ajánlunk, ahol ha elég ügyesek, a repülőjegy lesz a legnagyobb tétel, amit költeni fognak.

 

Az utóbbi évek trendje, hogy egyre többen – főleg fiatalok – választanak úti célként olyan felfedezetlen helyeket, mint például a balkáni országok. Montenegró, Szarajevó és Bukarest is felkerült erre a térképre, és a fapadosok új, kelet-európai célpontjai is segítik azt a folyamatot, hogy kedvet kapjunk kelet felé venni az irányt. Lenyűgöző múlt, fejlődő jelen és fantasztikus tájak jellemzik ezeket az országokat. Kutaiszi után most irány Grúzia fővárosa!

Budapestről hetente kétszer, hétfői és pénteki napokon indít járatot a WizzAir Grúziába. A gép Kutaisziben landol, a legolcsóbb repülőjegy pedig 11 900 forintba kerül. A repülőút háromórás, ami alatt majdnem kétezer kilométert fogunk megtenni. Ne lepődjünk meg, hogy öt órával lesz később landoláskor, ugyanis kétórás időeltolódással kell számolni. Kutaiszi repteréről gyakorlatilag több időt kell utaznunk Tbiliszibe, mint amennyit repültünk: körülbelül négyórás útra kell számítanunk. Az pedig senkit ne rettentsen vissza, hogy egy kis reptéri csúszás miatt netán ott ragadna Bel-Grúzia repterén: a fővárosba tartó buszjáratokat kifejezetten a repülőjáratokhoz igazítják.

A Szentháromság templom éjszaka – megkapó látvány Galéria: Olcsón egy teljesen új világba, irány Tbiliszi!Fotó: Northfoto

Vegyük lazára!

Tbiliszi nem éppen egy kisváros, kicsit több mint egymillióan lakják (legalábbis a Wikipedia szerint; több, más helyen másfél millió főt írnak). A nagy számok ellenére a belvárosi részek sokkal gyorsabban bejárhatók, mint például Budapesten. Az útikönyvek szerint a grúz fővárosra elegendő akár egy nap is, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy vegyük lazára a programot! Tbiliszinek egészen magával ragadó a hangulata, az élet is nyugodtabb, ráérősebb errefelé, és mi is felvehetjük ezt a ritmust. Ne hajszoljuk magunkat egyik látnivalótól a másikig, barátkozzunk a helyiekkel, élvezzük ki a világhíres grúz vendégszeretetet!

Külön műsorszám a lanovka. Felvonózhatunk a Narikalára, a város erődjéhez Galéria: Olcsón egy teljesen új világba, irány Tbiliszi!Fotó: Northfoto

Ősi alapokon

Elnézve a város látképét, nem csodálkozunk rajta, hogy már a több ezer évvel ezelőtt élt emberek is letelepedésre alkalmasnak találták ezt a helyet. Tbiliszit a Mtkvari folyó szeli ketté, hegyek magasodnak felette, tényleg festői látványt nyújt. Az időszámításunk előtti negyedik évezred (!) óta lakott vidéket bejárja valamiféle ősi misztikum. Különleges, kalligrafikus írásuk, sőt írástípusaik vannak – egy korábbi cikkünkben már erről is írtunk.

Rálátás a városra a Mtacminda-hegyről Galéria: Olcsón egy teljesen új világba, irány Tbiliszi!Fotó: Northfoto

Tbiliszi néven a 300-as évekből származik a legelső írásos említés. A város egész történelmét beárnyékolta, hogy nagyhatalmak civódtak felette: Oroszország például mindig is stratégiai pontként tekintett rá. A legutóbbi fegyveres konfliktus sajnos az igen közeli múltban, 2008-ban zárult le. Az ország lakói igyekeznek elfelejteni a szovjet évtizedeket és a rázósra sikerült átállást a modern, független Grúziára.

Dőzsöljünk!

A szállás, közlekedés és étkezés olcsóbb Grúziában, mint itthon. Még a fővárosában is. Többágyas hostelszobában való szállást például átszámítva ezerötszáz forintért találtunk, kétágyas hostelszobát pedig már kétezerötszáz forintért. Érdemes mindent kipróbálni a belvárosi éttermektől kezdve, a Rusztaveli sugárúton található múzeumokon át a környező hegyekre felvezető siklókig, és a néhány évvel ezelőtt átadott lanovkán sem érdemes spórolni.

Városi séta terv épületről épületre:
A 12. században alapított Metekhi templom
Zsinagóga
A 6-7. században épült Szioni székesegyház
A különleges formájú, olasz tervező alkotta Béke hídja, a modern Tbiliszi egyik szimbóluma
A 6. században épült Ancsiszkáti templom
A jelenkori Tbiliszi képét mutató Rusztaveli sugárút
A Grúzia Anyja szobor

Azok a grúz lakomák!

De nem érdemes kihagyni a hamisítatlan grúz lakomázást sem. Ezek az étkezések a közel-keleti országok nagy, közös vacsoráihoz hasonlóan zajlanak. Az ételek nem egymás után, hanem egyszerre kerülnek az asztalra ínycsiklandó tálalásban, és az a szokás, hogy mindenki mindenből kóstolhat, akár az összes fogást kipróbálva. A grúzok nagy borkészítők, sőt: az első írásos emlék a borról Grúziából származik! Méltán lehetnek büszkék erre a címre, a borszakértők egyébként is nagy jövőt jósolnak a piacon a grúz boroknak. Ha kíváncsiak arra, hogyan érlelték amforákban a grúzok boraikat sokezer évvel ezelőtt, és hogy miért népszerű ma is az agyagedényben érlelés, akkor kattintsanak ide.

Grúz gasztrocsendélet Galéria: Olcsón egy teljesen új világba, irány Tbiliszi!Fotó: Northfoto

Travelo-tipp: jó időben menjenek fel siklóval a Mtazminda nevű vidámparkba! Már ott, a parkban is kellően magasan érzik majd magukat, de az óriáskerékre ülve egészen pazar kilátásban lehet részük.

Amire készüljenek!
Grúziában sok vidéki településen még mindig hiányzik az angol WC, így a Balkánról ismert guggolós megoldásra lehet csak számítani. A dohányzás mindenhol engedélyezett, a lehetőséggel pedig élnek is rendesen a dohányzók. De ami a legmegdöbbentőbb volt számunkra, az a sok szemét az utcákon. Grúziában még igencsak gyerekcipőben jár a környezetvédelem.

A grúz lari és elődje, a kuponpénz

A lari csak 1995 óta Grúzia fizetőeszköze, 1993-ig ugyanis a szovjet rubel volt a hivatalos fizetőeszközük, majd rendhagyó módon egy átmeneti pénznemet vezettek be: ez volt a kuponpénz (kupon lari). A kuponpénzt olyan szokatlan címletekben is nyomtatták, mint 3000, 30 000 és 150 000 lari. A gyorsan elértéktelenedő kuponpénzt aztán felváltotta a mai lari, az átállás pedig úgy történt, hogy egymillió kupon larit váltottak be egy larira. A grúzok pénze azóta viszonylag stabil, egy grúz lari árfolyama jelenleg 120 forint körül alakul.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ön hol keresné a bor őshazáját? Segítünk, a megfejtés: Grúzia 
Felfoghatatlanul messzire, a bibliai idők előtti időszakra nyúlik vissza a grúz borkészítés története. És hogy mi a közös Tokajban, a portugál Douro-völgyben és a bordeaux-i St. Emilion tartományban és a grúzok kvevris boraiban? Elmeséljük!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek