Látványos körmenetekkel ünnepli a Nagyhetet Spanyolország

  Virágvasárnapkor megkezdődött a Semana Santa, azaz a Nagyhét, ami a hívők számára a vezeklés ideje. Nagyjából százhúsz városban járják az utcákat csuklyás vezeklők, sok esetben mezítláb, éjszaka. A többezres nézőtömeg pedig elsősorban a díszes fatrónuson körbehordozott Jézusra vagy Máriára kíváncsi.

  Spanyolországban a húsvét előtti vasárnapon veszi kezdetét a Semana Santa, azaz a Nagyhét, melyen az inkvizíció idejéből származó hagyomány szerint templomi gyülekezetek, vallásos egyesületek naponta szerveznek körmeneteket. Az MTI képein négy város ünnepi felvonulásait láthatjuk. Kattintson a képekre, galéria nyílik!

   

  A Boldog Végkifejlet testvériség tagjai a cordóbai Nagymecsetben vezekelnek
  Galéria: Semana Santa 2017
  Fotó: Salas / MTI / EPA

  Az erősen katolikus országban számtalan testvériség létezik. A Nagyhéten a felvonulók vezeklőruhát, nazareno-t viselnek, mely a tunika mellett az arcot teljesen takaró és csúcsban végződő csuklyából áll. Ezt esetenként köpeny is kiegészíti. A vezeklők kezükben gyertyát, fáklyát vagy durván faragott fakeresztet visznek. Sok esetben mezítláb járják körbe a várost, sőt olyan is előfordul, hogy fémbilincseket tesznek bokájukra, és azokat lánccal kötik össze, így csoszognak.

  A körmenetben mindig főszerepet kap egy körbehordozott szent tárgy vagy szobor, mely többnyire Krisztust vagy Máriát ábrázolja. A legismertebb és legszebbnek tartott körmenet Sevillában van, ahol ilyenkor már szép, meleg az idő. A város lakói a legelegánsabban öltözöttnek tartják magukat egész Spanyolországban, és az asszonyok ilyenkor különösen kitesznek magukért: hagyományos fekete csipkeruhát viselnek, szintén fekete csipkéből készült fejfedővel. A városokban a tömeg kordont képez a felvonulók mellett, sok helyen még székeket is állítanak fel az érdeklődőknek.

   

  A Cristo de los Angeles (Krisztus angyalai) testvériség csuklyás vezeklői nagyheti fáklyás körmeneten vesznek részt Toledóban
  Galéria: Semana Santa 2017
  (Fotó: Francisco Seco / MTI)

  A Semana Santa megrázó és felkavaró eseményei különlegességük révén nagy érdeklődést váltanak ki, de ilyenkor már érződik, hogy közeleg a húsvét utáni másik több napos nagy ünnep, a Feria, ahol a túláradó vidámság és az életöröm kap majd főszerepet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!