Megnyílt az alagút, amellyel elkerülhető a Tempi-szoros veszélyes útja

  Megnyílt az alagút, amellyel elkerülhető a Tempi-szoros veszélyes útja

  Autósok milliói számára vált gyorsabbá és biztonságosabbá az eljutás Athénba, mivel átadtak a forgalomnak csütörtökön egy hat kilométer hosszú alagutat, amellyel kikerülhető Európa egyik legveszélyesebb közúti szakasza, a Tempi-szorosban kanyargó keskeny országút - olvasható az MTI hírei között.

  A Maliakosz és Klidi közti szakasz, benne az új alagút átadásával teljessé vált a Görögországot észak-déli irányban átszelő, a macedón határtól Athénig vezető, évtizedek óta épülő E75-ös autópálya. Az utolsó rész átadásával jelentősen rövidült a menetidő Szaloniki és Athén között, de ennél is fontosabb, hogy az alagút kikerüli a festői szépségű, ámde veszedelmes Tempi-völgyet, ahol nagyon sok baleset történt az elmúlt évtizedekben.

  A legsúlyosabb, egész Európát megrendítő tragédia 2003-ban történt, amikor egy környékbeli gimnázium 21 tanulója halt szörnyet egy buszbalesetben. A görög hatóságok szerint ez volt a legtöbb áldozatot követelő közlekedési baleset Görögországban.

  A hiányzó szakasz építése 2008-ban kezdődött, de a gazdasági válság miatt 2011-ben félbeszakadt, és csak 2014-ben folytatódott, amikor sikerült előteremteni a szükséges pénzt, részben európai uniós forrásból. A hiányzó autópálya-szakasz megépítésére 1,3 milliárd eurót (több mint 400 milliárd forint) költöttek. A Tempi-alagút a leghosszabb Görögországban, sőt az egész Balkánon a görög sajtó szerint.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!