Fákkal borított felhőkarcolók városi Tarzanoknak

Egy innovatív olasz építésziroda olyan városrészt javasol a kínai Sicsiacsuang városba, melynek felhőkarcolóit teljes egészében bokrok és fák borítanák – írja a Travel and Leisure.
 

Tavasz Milánó függőleges erdejébenFotó: Stefano Boeri Architetti / Facebook


A Stefano Boeri építésziroda közismert arról, mennyire szívén viseli a környezetvédelmet. Milánóban és a svájci Lausanne-ban már felépítettek több, általuk függőleges erdőnek keresztelt nagyobb épületet, amelyet kívülről teljesen zölddel borítottak be.

 

A bent élők erdőben érezhetik magukat - MilánóFotó: Stefano Boeri Architetti / Facebook

A Sicsiacsuangba javasolt egész városnegyed öt sziromnak nevezett részből állna, közöttük egy központi parkkal, melyben az iskola, kórház és más szolgáltatóegységek kapnának helyet. Ezzel egy egészen újfajta városi ökoszisztéma jönne létre. Az öt negyedben összesen százezer ember élhetne. Mivel a felhőkarcolókat fák borítanák, valójában jó hatással lennének a környezetre.


Az építészcég becslése szerint minden egyes függőleges erdő hat négyzetkilométernyi erdővel egyenértékű oxigénmennyiséget termelne. Márpedig a kínai zöld város ötszázötvenöt hektárján több tucat ilyen felhőkarcoló kapnak helyet.

Az építésziroda jelenleg Nankingban dolgozik két felhőkarcolón, melyeket ezeregyszáz fa, illetve kettőezer-ötszáz lecsüngő zöld növény borít majd. A nagyobbik épület, melyben a nyolcadik emelettől fölfelé csak irodák találhatók, harmincöt emeletes, az átadás pedig 2018-ban várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek