Frissebb levegőben sétálhatunk a Szajna partján

Frissebb levegőben sétálhatunk a Szajna partján

A szajna-parti séta egy lépéssel közelebb került az ideálishoz – írja a Travel and Leisure. Ahol eddig kocsik száguldottak, most görkorcsolyázók teszik, ügyesen kerülgetve a napozó, olvasgató párizsiakat és turistákat.

Anne Hidalgo megcsinálta. Párizs polgármestere télen megígérte, hogy hamarosan autómentes övezet lesz Párizs belvárosa, és bár sokan kritizálták és kritizálják most is a környezetszennyezés csökkentésére tett erőfeszítéseit, a Szajna jobb partján mégis park váltotta fel az autóutat. Ennek első lépése volt a szajna-parti három kilométeres sáv felszabadítása a gyalogosok számára. A területet már 2016 októberében elzárták az autóforgalom elől. A párizsi agglomerációból összesen százhatvannyolc polgármester írt alá egy petíciót, melyben Hidalgót arra kérték, felejtse el a park létesítésére tett erőfeszítéseit, mert így csak még zsúfoltabbá válik az amúgy is nagy forgalmú város.

 

Régebben csak nyáron állították le a Szajna-part autóforgalmátFotó: Dessons Eric / Northfoto

A polgármester asszony azonban nem hátrált meg, hiszen Párizs az utóbbi években egyre szennyezettebb levegővel küzd. 2016-ban többször is meghaladta a levegő minősége azt a határértéket, mely már egészségre káros, ezért időszakosan ingyenesen lehetett igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket. A Champs-Elysée havonta egyszer már sétálóutcává alakul. Hidalgo letette a voksát a futurisztikus elektromos vízitaxik mellett is, melyek Londonnak nem kellettek. A frissebb, egészségesebb levegőt szolgálja az is, hogy Párizs belvárosában csak környezetvédelmi matricával lehet autózni – még külföldieknek is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek