Bevezették a szögletes egyfontos érmét

Bevezették a szögletes egyfontos érmét

Új, szögletes egyfontos érme került forgalomba kedden Nagy-Britanniában. A királyi pénzverde - Royal Mint - ismertetése szerint a tizenkét oldalú érme számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, amelyek szinte lehetetlenné teszik a hamisítást - olvasható az MTI hírei között.

Peter Byrne / MTI

A régi egyfontos érméket viszonylag könnyen lehetett hamisítani. Hivatalos becslések szerint a jelenleg forgalomban lévő egyfontosok közül minden negyvenedik hamis. A Royal Mint nem részletezte a biztonsági elemek mibenlétét, de az érméken belül állítólag van egy olyan anyagzárvány, amelynek jelenlétét - vagy hamisítványok esetén hiányát - a banki érmeszámláló berendezések érzékelik. Az új egyfontos biztonságát emellett egy hologramszerű hatást keltő kép, valamint házilagosan nem reprodukálható, mikroméretű betűkombinációk is javítják.

Adam Lawrence, a Royal Mint vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva kedden kijelentette: az új egyfontos a világ legbiztonságosabb pénzérméje lesz. Az érméből 1,5 milliárd - egy-egy brit lakosra számolva 23 - példány kerül forgalomba. A régi egyfontosokat beolvasztják, és anyagukat felhasználják az új érmék készítéséhez. A jelenleg forgalomban lévő egyfontos érmékkel október 15-éig lehet fizetni, utána a bankokban lehet beváltani a megmaradt készleteket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek