Újra felcsendül a Stephansdom legöregebb harangja

  Újra felcsendül a Stephansdom legöregebb harangja

  Hetvenöt év némaság után, húsvétvasárnaptól újra hallható lesz a Stephansdom legöregebb harangja.

   

  A harang felhúzásának műveleteFotó: Copyright: Verein „Unser Stephansdom“ / Wien

  A nyolcszáz éves Chorglöckl a bécsi dóm legkisebb harangja is egyben. Harangnyelvét rég elveszettnek hitték, miután a 2. világháborúban majdnem be is olvasztották a 13. századból származó harangot. 1942-ben ugyanis be kellett szolgáltatni, hogy a náci hadiipar fegyvert gyárthasson belőle. Mivel a harangokat a koruk szerinti sorrendben használták fel, a legfiatalabbal kezdve, így a Chorglöckl végül megmenekült, és 1946-ban visszavitték a Stephansdomba. Mivel időközben a harangnyelve is elveszett, így egyszerűen csak letették a székesegyház legismertebb harangja, a Pummerin lábához.

   

  A Chorglöckl, melynek szép hangjában húsvétvasárnaptól kezdve újra gyönyörködhetnek a bécsiek és a turistákFotó: Copyright: Verein „Unser Stephansdom“ / Wien

  Nemrégiben azonban az északi torony harangfülkéjének egy falrésében rábukkantak a Chorglöckl harangnyelvére. Így Markus Landerer, a templom zenekarának és kórusának vezetője végre megvalósíthatta álmát, hogy újra megszólaltathassa a Stephansdom legkisebb harangját. A 62 centiméter átmérőjű, 212 kilós Chorglöcklnek ugyanis – főleg a korához és a történetéhez képest – különösen tiszta a hangja, és gyönyörű a visszhangja.

  A harangot a böjti időszak kezdetekor helyezték vissza az eredeti helyére, és 2017. április 16-án, húsvétvasárnap szólal meg újra az ünnepi szentmise alkalmából. Innentől kezdve minden szombaton és vasárnap, 16:50-kor lesz hallható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!