Lélegzetelállító legek ázsiai városállama: ez mind Szingapúr

Budapestről Szingapúrba eljutni nem olcsó, de ha már ott vagyunk, elképesztően jó látványosságokra számíthatunk! Ezekből szedtük össze most a Travelo kedvenceit.

Egy londoni gazdaságkutató cég által rendszeresen összeállított listán Szingapúr tavaly is megkapta a világ legdrágább városa címet, közben itt található a világ talán legolcsóbb Michelin-csillagos helye, egy bódé, ahol akár pár száz forintért megebédelhetünk. Mivel a város számos látványossága ingyenes, nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy pompásan eltöltsünk itt pár napot.

Changi – A világ legjobb reptere

Természet és ember különös szimbiózisának lehetünk tanúi Szingapúrban, és ezt már a reptérre érkezve megtapasztalhatjuk. A sok egymást követő évben is a világ legjobbjának kikiáltott szingapúri repülőtéren, a Changin vízesés, zöld szigeteken élő növények, orchidea- és pillangókertek fogadnak. Utóbbiban például negyvenhét pillangófajtából találunk összesen több mint ezer példányt. De még napraforgókertjük is van is a kettes terminál harmadik emeletén. És itt található a világ legmagasabb reptéri csúszdája is.

Changi repülőtér, SzingapúrFotó: John S Lander / Getty Images Hungary

Gardens by the Bay – Futurisztikus óriásfák birodalma

Szingapúr egy csodás metropolisz. Egyszerre lenyűgözően kiépített, jól szervezett forgalommal, széles autópályákkal, kitűnő infrastruktúrával, felhőkarcolókkal és a világ egyik legforgalmasabb kikötőjével, ugyanakkor tele van zölddel. Ezeknek csak kis része őshonos fajta, ugyanis a kis területre koncentrálódó több mint ötmilliós embertömeg gyakorlatilag felemésztette a fantasztikus helyi élővilágot. Ez a felismerés viszont sürgősen tudatos városépítést és progresszív gondolkodásmódot hozott magával: mára az egyik legfőbb elvük a környezettudatosság, beleértve a zöldek folyamatos, nagy arányú telepítését. Akár olyan extrém formában is, mint amit a Gardens by the Bay park képvisel.

Futurisztikus fákFotó: Suhaimi Abdullah / Getty Images Hungary

A fémvázra telepített növények között nappal is izgalmas sétálni, de az igazi élményt naplementekor nyújtják. Ekkor kezdődik ugyanis a város egyik állandó attrakciója, a fényshow. Az óriásfákat különböző színekre festik, közben kellemes zene szól, az emberek a földön ülnek, néznek felfelé, az egészhez a hátteret pedig a világ egyik legikonikusabb szállodája, a Marina Bay Sands adja.

Marina Bay Sands – Város a városban

A Marina Bay Sands a huszonegyedik századi Szingapúr leképezése egyetlen épületkomplexumban. Szupermodern, rekorddöntögető, tele vásárlási lehetőségekkel. A bevásárlóturizmusáról híres városban itt újabb hetvennégy-ezer négyzetméternyi bevásárlóközpontot húztak fel.

A Marina Bay Sands híres medencéjeFotó: Hoch Zwei / Getty Images Hungary

2560 szoba, 57 emelet, saját múzeum, színházak, jégpálya, lagúnák – egy több mint öt és fél milliárd dolláros beruházás keretében. A Marina Bay Sands ezekkel a paraméterekkel hat évvel ezelőtti nyitásakor azonnal Szingapúr egyik csúcslátványossága, sőt emblematikus épülete lett.

Rendhagyó kompozícióját könnyű felismerni: három 55 emeletes tornyon fekszik egy hajóra emlékeztető tetőterasz, a Sands Sky Park. Utóbbin pedig a világ egyik leghíresebb, legnagyobb feszített víztükrű medencéje, ahonnan egész Szingapúrra lelátnak a szálloda vendégei. Bár látszólag a medencéből a víz a semmibe zuhan, nem kell félni senkinek, hogy leesik 55 emelet magasból. Hogy miért nem, arról itt írtunk.

Szingapúri botanikus kertek – A világ egyetlen világörökségi trópusi kertje

Szingapúr egyik legfontosabb látványossága a Singapore Botanic Gardens, a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely felkerült az UNESCO világörökségek közé. Az ide látogató turisták számára kihagyhatatlan helyszín, de a város lakói is szívesen töltik itt a hétvégéiket. Nyolcvankét hektáros területén találunk őserdőt, különleges tanösvényeket, például gyógyító- és a mérgező növények bemutatására, vagy a gyerekek oktatására létrehozott kerteket. Gyömbérkertjében a világ összes gyömbérfajtájával találkozhatunk, és a hozzá tartozó étteremben meg is kóstolhatunk jó néhányat.

Forrás: Travelo

A kertben közel száz éve kísérleteznek orchideákkal, a különleges hibridekből pedig gyakran kapnak a városba látogató hírességek és koronás fők. A VIP orchideák között van saját hibridje Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. További érdekességeket is talál a kertről a Világörökség blogon.

Szingapúri állatkert – Reggelizzen orángutánokkal

A szabályozottságáról híres-hírhedt városnak természetesen az állatkertjében is minden jól szervezett. Olyan apróságok is mutatják, hogy a szingapúriak mindenre gondolnak, mint amilyen például egy kenguru-átkelőhelyet jelző tábla, ami arra figyelmeztet, hogy lehet, hogy át fog menni ott egy kenguru. A Singapore Zoo-ban ugyanis nem ketrecek mögött tartják az állatokat, hanem igyekeznek a lehető legtermészetesebb módon nyújtani otthont számukra. Az olyan fajtákat, amelyek nem jelentenek komolyabb veszélyt – mint például a struccok és emuk –, csak egy kis fakerítéssel választják el az állatkert vendégeitől. A veszélyes fajtákat azonban például vizes árkokkal tartják távol a látogatóktól.

A világ legújabb óriásgépével Szingapúrba
A világ legújabb óriásgépével, a Qatar Airways díjnyertes légitársaság kötelékébe tartozó Airbus A350-esen csupán egy átszállással, Dohán keresztül Szingapúrba repülhet. Részletek és további desztinációk itt.

Az állatkertnek jelenleg nagyjából 2800 lakója van. A leghíresebbek közé tartozik a különleges, fehér színű trió: a fehér bengáli tigris, a fehér orrszarvú és jegesmedve. Itteni hármasuk mára jelképpé vált.

A fehér bengáli tigris elképesztően látványos és nemes állat: a szeme kék, az orra rózsaszín, csíkjai barnák és feketék. Ez a bengáli tigris egy létező alfajtája, nem albínó, viszont a dzsungelben igencsak feltűnő színe miatt a túlélési esélyei jóval alacsonyabbak, mint a vöröseknek.

Szingapúri állatkertFotó: Then Chih Wey Xinhua / eyevine / Northfoto

A Singapore Zoo-ban kisebb majmokkal, sőt – elsőre meglepő, de – orángutánokkal is testközelből találkozhatunk. Előbbiekkel le is pacsizhatunk, ha épp nem hagynak faképnél minket. Utóbbiakkal persze csak a gondozóik jelenlétében, szervezett formában barátkozhatunk. Erre találta ki az állatkert a közös reggeliket, ahol – ha nem is egy asztalnál, csak egy térben – együtt ehetünk az orángutánokkal. Ők a gondozóiktól kapják a finom falatokat, és közben sorba állhatunk közös fényképet készíteni velük. Mi pedig egy svédasztalról válogathatunk a helyi tradicionális reggeli fogások és kontinentális reggelik között. Ha pedig nem reggel látogatná meg az állatkertet, hanem éjszaka, még arra is van programajánlatuk. Olvasson tovább a szingapúri állatparkról itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek