Svájcban rémisztgetnek a busók unokatestvérei

  Svájcban rémisztgetnek a busók unokatestvérei

  Nem csak Mohácson szokás rémisztő maszkokban elűzni a telet. Egy svájci völgy lakói a busókhoz nagyon hasonlóan ünneplik a farsangot – írja az MTI.

  Régebben csak felnőtt férfiak öltözhettek be, de ma már nők és fiatalok is segíthetnek ápolni a hagyománytFotó: Thomas Delley / MTI / EPA

  A Lötschental-völgyi farsangok jelmezes résztvevői a Tschäggättä-k. Február 23-án mintegy száz, faragott famaszkot és állatbőrt viselő hagyományőrző járta kolompolva a falvakat, hogy tisztük szerint ijesztgessék a környékbelieket.

  A népszokás eredetéről nem sokat tudni. Annyi bizonyos, hogy a 19. század második felében írtak róla először. A rémisztő figurák csak este, sötétben tűnnek fel a farsangon, és a busójárástól eltérően nincsen szervezett felvonulásuk.

  Az esti sötétben bárhol feltűnhetnek az utcákon a Tschäggättä-kFotó: Thomas Delley / MTI / EPA

  Ahogy a busóknak, nekik is megvan a maguk egyedi nyelvezete. Úgyhogy ha egyszer ott járunk a Tschäggättä-knél, ne felejtsük el megkóstolni a Chiächlini nevű süteményt, amit a Chiächlihäxä-tól, azaz a sütiboszorkáktól vehetünk!

  Rémisztő maszk, állatszőr és kolomp - akár busó is lehetne, de nem azFotó: Thomas Delley / MTI / EPA
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!