Csak környezetvédelmi matricával lehet áprilistól Párizs belvárosában autózni

Csak környezetvédelmi matricával lehet áprilistól Párizs belvárosában autózni

Párizsból tavaly július 1-től kitiltották a forgalomból az 1997. január 1. előtt gyártott autókat és az 1999. június 1. előtt gyártott motorokat. Idén áprilistól a külföldi autósokra is vonatkozik a rendelet, és egy speciális matrica használata - írja a Turizmus.com.

 

Mit jelent ez?

 

A régebbi típusú járművek már most sem közlekedhetnek Párizs belterületén hétköznapokon 8.00 és 20.00 óra között. Ez a rendelet a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozik, hatálya a Boulevard Phériphérique-en belül eső városrész, maga a körgyűrű nem érintett már.

 

Forrás: Travelo

A tiltással párhuzamosan azonban ún. Crit'Air környezetvédelmi szélvédőmatricákat is bevezetnek (1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet), amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe a behajtást tudják majd ellenőrizni a rendőrök, illetve ez alapján kezdhetik meg az autók kitiltását az esetleges forgalomkorlátozások esetén.

 

Milyen matrica?

 

A környezetvédelmi matrica 6 kategóriában és színben létezik, mely a járműveket a forgalomba helyezésük éve, az energiahatékonyságuk és károsanyag-kibocsájtásuk alapján osztályozza.

Ezt a Crit'Air matricát 2017. április 1-től a külföldi autósoknak is használniuk kell, ráadásul idén január közepétől Lyon és Grenoble is alkalmazza a szigorítást. A hivatalos honlapon már elérhető egy többnyelvű felület, ahol a matricát lehet megrendelni, és a rendeléstől számított 5 napon belül ki is postázzák azt. A honlapon található egy speciális kalkulátor, mellyel ki lehet számolni, hogy az adott járműhöz melyik matricát kell megvásárolni.

 

Ha nincs matrica, büntetnek

 

Ha valaki a szükséges matrica nélkül hajt be a környezetvédelmi zónába, akkor 2017. április 1-től bírságot kell fizetnie. Ennek összege: kamion esetében 65 euró egyéb járművek esetében 68 euró.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek