Itt a tavasz! Márciusban kezdődik a cseresznyevirágzás Japánban

Itt a tavasz! Márciusban kezdődik a cseresznyevirágzás Japánban.

Japánban nagyon komolyan veszik a cseresznyevirágzás (hanami) kérdéskörét. Mivel ezt tartják a tavasz valódi hírnökének, minden évben izgatottan várják a tudósítást, hogy mikor fog kezdődni. Már megvannak a 2017-es dátumok – írta a Condé Nast Traveler.

A Janaka temetőbe is sokan ellátogatnak, hogy csodálják a cseresznyevirágokat.
Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor
Fotó: lehoczkim / Travelo

A Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján teszi közzé előrejelzéseit. Hosszú táblázatokból bogarászhatjuk ki, egy-egy helyen mire számítsunk. Japán ugyanis észak-déli irányban nagyon elnyúlt ország, tehát a virágzás nem egyszerre következik be mindenütt. Ha valaki nagyon ráér, akár követheti is a szirombontás útját délről észak felé. 2017-ben Tokióban várhatóan március 23-án, Oszakában és Kiotóban március 27-28-án, majd északon, Hokkaidón várhatóan április végén, május elején borulnak virágba a cseresznyefák.

A cseresznyevirágzás társadalmi esemény, melynek során családok és baráti társaságok vonulnak ki a virágzó fák alá piknikezni. Ha csatlakozni szeretnénk, vásároljunk onigirit, azaz rózsaszínre színezett rizsgolyókat vagy mochit, édes, ragacsos rizssütiket (szintén az ünnepnek megfelelő színben), vagy akár egy hanami bento-dobozt: előre elkészített uzsonnásdobozokat. Vegyünk takarót is, egy dologra azonban vigyázzunk: a fák alatt csak annyi helyet foglaljunk el, amennyi ténylegesen szükséges. A japánok erre ugyanis felettébb kényesek.

Pink mindenhol! A rózsaszín italok csak a kezdet! Kapni ilyenkor szakura ízű sütiket, a gyorséttermekben szakurás kávét és milk shake-et, a boltokban pedig néhány csokimárkának van külön szakura kiadása is.
Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor
Fotó: lehoczkim / Travelo

Nálunk tavasszal a Füvészkertbe érdemes menni, ha szeretné látni a japán cseresznyefa virágzását. Képeinkre kattintva pedig további képekben gyönyörködhet!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Íme a bizonyíték a japán cseresznyevirágzásra
Nézzen képeket a cseresznyefákról és az őket fotózó japánokról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek