Legyezőszerű tetővel fedik be a veronai amfiteátrumot

  Legyezőszerű tetővel fedik be a veronai amfiteátrumot

   

  Verona város sajtóhivatala egy milánói sajtótájékoztatón mutatta be azokat a látványterveket, amelyek a veronai amfiteátrum befedésére kiírt pályázat győztes projektjének a tetőszerkezet mozgatását szemléltető ábráiról szólnak.

  A pályázat nyertesei két német székhelyű nemzetközi kivitelező vállalat, a stuttgarti központú Schlaich Bergermann és a hamburgi Gerkan, Marg & Partners, amelyek 13,5 millió eurós (4,2 milliárd forintos) tervezett ráfordítással közösen építenének egy legyezőszerű szerkezetű tetőt a római kori épületre. A kábelekkel mozgatható burkolat csak eső esetén fedné az arénát, száraz időben az épület felső pereméhez visszahúzott állapotban maradna.

  Fotó: MTI / EPA

  A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma egyébként eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt, és csak évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként került be a köztudatba. Az amfiteátrum egy földrengés következtében még a 12. században megsérült, de ezt leszámítva közel kétezer éve az eredeti állapotában sikerült megőrizni.

  Fotó: MTI / EPA
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!