Döntöttek a turizmus korlátozásáról Barcelonában

Döntöttek a turizmus korlátozásáról Barcelonában.

Egyre több turisztikailag kiemelten népszerű világvárosban döntenek úgy, hogy szigorításokat vezetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen - vagy legalábbis ne emelkedjen - a látogatók száma. Sőt, néhány helyről egyenesen kitiltják őket, vagy egyszerűen nem engedélyezik a nagyobb szállodakomplexumok építését. 

Fotó: David Ramos / Europress / Getty

A közismerten zsúfolt Barcelona híres utcáján, a Las Ramblas-on például tízből nyolc ember turista. Az elmúlt években a helyiek egyre többször panaszkodtak arra, hogy a turisták mennyire élhetetlenné tették a várost, és hogy az Airbnb miatt az egekbe szöktek az albérletárak a városban, amiket a helyiek már nem tudnak megfizetni. Sokan már súlyosabb problémának tartották a turisták jelenlétét, mint mondjuk a helyi lakosságot egyébként szintén komolyan sújtó munkanélküliséget - írja cikkében a The Telegraph. 2016-ban az 1,6 millió lakosú Barcelonát 32 millió turista kereste fel.

Pedig voltak már lépések a probléma enyhítésére: 2013-ban például fizetőssé tették a korábban ingyenes Güell Parkot, hogy csökkentsék a látogatók számát. 2015 áprilisában pedig a Rambláról nyíló ikonikus piacról, a Boqueriáról tiltották ki a 15 fősnél nagyobb turistacsoportokat, hogy a helyiek nyugodtabban vásárolhassanak. Ada Colau, a katalán főváros polgármestere másfél évvel ezelőtt már azt a hírt is belengette, hogy a turisták számát a hotel építkezések leállításával és az apartmanbérlés jogi kereteinek szigorításával fogja csökkenteni. És ígéretét úgy néz ki, be is válthatja.

A turizmus féken tartását célzó törvény életbelépéséről a városi tanács ma döntött. Ennek értelmében mostantól nem lehet a városközpontban új hoteleket nyitni vagy új apartmanokat bérbe adni. Ha egy hotel vagy apartman bezár, akkor sem épülhet új a helyére; és a jövőben még nagyobb apparátussal vizsgálódnak majd a nem bejelentett szálláskiadások után is. A törvény hatását azonban az előrejelzések szerint csak 2019 után fogja érzékelni a város, ráadásul a már folyamatban lévő szálloda-építési projekteket a törvény semmilyen módon nem érinti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek