Lebontsák a Prága központjában álló monstrumot? Szavazzon!

Lebontsák a Prága központjában álló monstrumot? Szavazzon!

 Nyílt levélben tiltakoznak a cseh egyetemek és főiskolák művészettörténészei a kulturális minisztérium azon döntése ellen, amelyben megtagadta egy Prága központjában álló, a 20. század második felében brutalista stílusban felépült épületegyüttes kulturális emlékké nyilvánítását, és ezzel megnyitotta az utat az épület lerombolása előtt – írta az MTI.

A Transgas néven ismert, három épületből álló együttest 1966 és 1976 között építették a cseh Nemzeti Múzeum Vencel-téri épülete mögött a Vinohrady sugárút kezdetén. Korábban az épületekben az állami gázipari vállalat és egy szakminisztérium székelt. Az épületek jelenleg a Reavis HB ingatlankereskedő társaság tulajdonában vannak, amely irodaházat szeretne építeni ezen a rendkívül drága helyszínen. A Transgas épületei szakértők szerint a brutalista építészet remekei.

A brutalista irányzat eklatáns példája Galéria: transgas(Fotó: Lukás Beran / archiweb)

 

A kulturális minisztérium döntésében ugyan elismerte az épületek építészeti értékeit, de a tárca szerint ezeket messze meghaladják a komplexum urbanisztikai hiányosságai. A minisztérium úgy véli, hogy a Transgas épületei nem illenek be a történelmi városképbe.

A művészettörténészek és a Prága kulturális értékeinek megőrzéséért dolgozó civil szervezetek szerint viszont súlyos hiba az értékes brutalista épületeket egy "átlagos minőségű" irodaházért lerombolni.

Izgalmas belső terek jellemzik a Transgas egykori székházát

Galéria: transgas
(Fotó: Lukás Beran / archiweb)

 Végleges döntés az ügyben még nincs, és a sajtóban folytatódik az éles vita a témáról. Prágában eddig nagyon óvatosan bántak a szélesebb történelmi városközponttal, és nagyrészt csak azokon a helyeken emeltek új épületeket, amelyek különböző okok miatt üresen álltak. A közvélemény, amely nagyon érzékeny a témára, több helyen már megakadályozta új épületek emelését. Néhány projektről pedig már több éve nyílt társadalmi vita folyik.

Ön szívesen nézegetné a Transgas épületét a jövőben is?
Igen, biztosan megnézem, ha Prágában járok - 81
Attól még lehet művészet, mert nekem nem tetszik. Tartsák meg! - 72
Nem, az ilyesminek nincs helye egy szép, régi belvárosban - 87
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek