Cápainvázióra figyelmeztetnek Észak-Izraelben

Cápainvázióra figyelmeztetnek Észak-Izraelben

 

Mintegy százötven cápa lepte el Hadera városnál az észak-izraeli tengerpartot - írja az MTI a Jiszráél Hajom (Izrael Ma) című újság keddi jelentése alapján.

A cápák két fajtája, bikacápa és homokpadi cápa is volt a hatalmas cáparajban, amely Hadera városnál, a Hadera folyó torkolatánál, a tengerparton működő hőerőmű körzetében gyülekezett. A cápák a kutatók szerint azért úszhattak a hőerőmű mellé, mert az onnan kibocsátott víz melegebb, és a cápáknak táplálékul szolgáló kisebb rákok és halak is ott gyűlnek össze. Az izraeli kettes tévécsatorna honlapja szerint minden télen több tucat cápa úszik ehhez a partszakaszhoz szaporodási időszakban, de később, március felé visszatérnek a nyílt tengerre.

A Földközi-tenger ezen részein harminckét cápafaj honos, de a homokpadi cápa a legelterjedtebb közülük. Az utóbbi években a búvárok között divatba jött a cápák filmezése és a közös úszás velük, de az izraeli természetvédelmi hatóság óva intette ettől a búvárokat.

Január elején a természetvédelmi hatóság büntetőjogi következményekkel fenyegette meg azokat a sportbúvárokat, akik a hőerőmű környékén a tiltás ellenére cápalesre indulnak.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Sérült kékcápa okozott riadalmat Mallorca strandjain 
A kétméteres állatot végül befogták.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek