A kínaiak nagy csinnadrattával készülnek a Kakas évére

  A kínaiak nagy csinnadrattával készülnek a Kakas évére

  A holdújév a világ egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Az MTI pekingi képei szerint ennek megfelelően óriási előkészületek zajlanak a kínai fővárosban.

  Művirágba borult a város az ünnepre - Kattintson és nézegessen képeket! Galéria: kínai holdújév 2017Wu Hong / MTI / EPA

  A tavaszünnep időpontja – a mi húsvétunkhoz hasonlóan – évről-évre változik. Bonyolult számítások alapján állapítják meg, annyi azonban minden évre igaz, hogy a mi naptárunk szerint január 21. és február 21. közé esik, általában a február 4-hez legközelebbi újhold napja. Nem csupán Kínában, de Ázsia több országában is megünneplik.

  Szerencsekockák egy bevásárlóközpont előtt Pekingben Galéria: kínai holdújév 2017Wu Hong / MTI / EPA

  Mivel az újév napja meghatározó az elkövetkező évre nézve, a japánokhoz hasonlóan a kínaiak is lelkesen takarítanak az előző év utolsó napjaiban, óráiban. A szemetet hagyományosan a szoba közepére kell összesöpörni, és onnét egy lendülettel kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Az ünnepkor még a betegek is kikelnek az ágyból, nehogy az új évben is betegek maradjanak.

  A következő év a kínai asztrológia szerint a Kakas éve lesz. A Kakas a tizedik a kínai állatöv állatai között; számjegyeit összeadva 1-et kapunk, ami kedvező évet ígér. További érdekességek a holdújévről korábbi cikkünkben olvashatók.

  Egy munkás az utolsó simításokat végzi egy bevásárlóközpont elé helyezett újévi dekoráción Galéria: kínai holdújév 2017Ng Han Kuan / MTI

   

  Galéria: kínai holdújév 2017Roman Pilipej / MTI / EPA

   A képekre kattintva galéria nyílik; nézelődjön!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!