Német iparváros lett Európa zöld fővárosa

Német iparváros lett Európa zöld fővárosa

A németországi Essen városa veszi át egy évre az Európa zöld fővárosa címet Ljubljanától. Hogy miért pont a szén- és acéliparáról ismert Essen az új zöld főváros? Mert Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években – érvelt az Európai Bizottság.

 A város lenyűgöző átalakuláson ment keresztül és vált Észak-Rajna-Vesztfália legzöldebb településévé. Essen bizonyíték arra, hogy nagy előrelépést lehet tenni a környezettudatosság és a fenntarthatóság érdekében a polgárok és a városvezetés összefogása révén, írja az MTI.

Az Európa zöld fővárosa címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. 12 szempontot vesznek figyelembe az értékelésnél, egyebek között a helyi közlekedést, azt, hogy mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát.

A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, majd Ljubljana következett.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek