MUISZ: óvatosan az olcsó tengerparti utakkal!

MUISZ: óvatosan az olcsó tengerparti utakkal!

 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) felhívja az utazók és az utazásközvetítők figyelmét arra, hogy ismételten feltűnően nagy kedvezménnyel kínált tengerparti üdülési ajánlatok jelentek meg a piacon.

Miramar, PortugáliaFotó: Mauricio Abreu / Europress / Getty

Javasolják, hogy minden esetben befizetés előtt győződjenek meg arról, hogy ki az utazás tényleges szervezője, és milyen általános szerződési feltételek alapján nyújtják a szolgáltatást. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a MUISZ-szal együttműködve ugyanerre hívta fel a figyelmet közleményében.

Ha a szerződés egyelemű szolgáltatásokra vonatkozik (pl. csak szállásra), vagy 24 órát meg nem haladó – szállást nem tartalmazó – utazási csomagra (pl. repülőjegy és transzfer), akkor hiába rendelkezik a szervezőiroda megfelelő engedéllyel és vagyoni biztosítékkal, a vagyoni biztosíték nem vonatkozik az érintett utazási szerződésre.

Az ilyen egyelemű szolgáltatás vásárlása esetén nem védik az utasokat az utazási csomagra vonatkozó egyéb jogszabályi előírások sem, mint például a 60 napon túli kötbérmentes lemondás lehetősége, vagy az úti célnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által az „I. Utazásra nem javasolt térségek" kategóriába sorolása esetén a kötelező visszafizetés. A MUISZ jelezte a problémát a jogalkotóknak, és bízik benne, hogy a hatályos jogszabály módosítása hamarosan megtörténik - írja a Turizmus.com.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek