Már az ausztrál őslakosok is belépődíjjal sarcolják a turistát

Már az ausztrál őslakosok is belépődíjjal sarcolják a turistát

Úgy látszik, az olaszok, horvátok és spanyolok után az ausztráloknak is elegük lett a turistákból. A helyi őslakosok ugyanis úgy döntöttek, ezentúl "belépődíjat" szednek a földjeikre érkező turistáktól - írja az MTI.

Az északnyugat-ausztráliai Broome-tól északra fekvő földek tulajdonosai az idei szezonban még csak 200 ausztrál dollárt (azaz körülbelül 40 ezer forintot) kérnek a turistákat szállító óceánjárók és csónakok üzemeltetőitől minden egyes kikötéskor, 2019-től azonban már csak fejenként 152 dollárért (30 ezer forint) léphet bárki az őslakosok földjeire, hogy megcsodálja a mesés vízeséseket és barlangrajzokat.

 

Egy őslakos népviseletben. Bekeményítettek a turistáknakFotó: Derek Gavey / Flickr

Az őslakosok képviselői szerint a bevételeket a turistacélpontok tisztán tartására és a kulturális helyszínek védelmére fordítják majd, illetve támogatást nyújtanak azoknak az őslakosoknak, akik vállalják, hogy köszöntik a látogatókat és mesélnek nekik a földjükről.

A helyiek azután döntöttek a szigorításról, hogy az utóbbi időben jócskán megnőtt az óceánjárókkal érkező turisták száma, aminek következtében a barlangrajzok egy része megrongálódott, a partokon pedig szemét halmozódott fel. Az őslakosok éppen ezért el is zárták a turisták elől különleges és szent helyeik egy részét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek