Utcai harcok Rómában: hideg kontra meleg fehér

Rómát kétezerhétszáz éve alapították, de fejlődése soha meg nem áll. Nem lehet itt a földbe nyomni egy ásót anélkül, hogy régészeti leletre ne bukkannánk. Egyesek éppen ezért úgy vélik, minden fejlesztésnek kell legyen határa – írja a New York Times.

Az, hogy a város meleg fehér fényű nátriumlámpáit a környezetvédelem szempontjából fontos LED-izzós lámpákra cseréljék, sokak számára inkább eretnekség, mint modernizáció. Az Örök Város lakói legalábbis így vannak. Azt állítják, eleget szenvedtek az elmúlt évtizedekben a korrupció és a nyomában járó hanyatlás miatt, most, hogy végre lenne pénz fejlesztésekre, azok valójában nem is fejlesztések. Az ötlet korábbról származik, mint Virginia Raggi polgármester asszony hivatalba lépése, ő azonban felkarolta az ügyet. Amióta a polgármesteri székbe ült 2016 júniusában, százezer utcai lámpa izzóját cserélték LED-re, azaz a tervezettnek körülbelül a felét. A negyvennyolc millió eurós beruházás évek alatt fog megtérülni – de meg fog, ennyi bizonyos.

Éjszaka a Tevere-folyón: ugye látjuk a különbséget a hagyományos izzó meleg fénye és a LED-ek hideg fénye között?Fotó: Giuseppe Savo / Flickr.com



Az olaszok a közösségi médiában indítottak panaszáradatot: azt állították, hogy az új lámpák fénye kórházi, temetői vagy éppen hullaházi hangulatba burkolja a várost. Mások úgy fogalmaznak, hogy az új fények Róma hangulatának, történelmének gyilkosai, de akadnak természetesen olyanok is, akik szerint mindegy, milyen lámpa világít: Róma így is, úgy is szép.

Ha a saját szemével szeretné látni, mielőtt az egyik vagy másik vélemény mellett letenné voksát, javasoljuk, olvassa el cikkünket arról, hogy milyen három perzselő nap Rómában, és hogy milyen kiskorúakkal felderíteni az Örök Várost. Ha a belépők árai riasztják, eláruljuk, hogyan fedezheti fel ingyen Rómát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek