7 francia élmény 2017-re

Parfümmúzeum, szakácsverseny, citromfesztivál, szülinapos vidámpark és őskori barlangfestmények: 7 ok, amiért 2017-ben érdemes lesz Franciaországba utazni.

Az olasz és a német úti tippek után ezúttal Franciaország felé vesszük az irányt.

A Bocuse d'Or Lyonban

Már csak pár nap, és egész Lyon a világ legnívósabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or lázában ég majd. Aki rajong a gasztronómiáért, annak január 24-én és 25-én itt a helye. Az Eurexpo területére tervezett döntőn a világ 24 legjobb séfje között magyar indulónak is szurkolhat, miután Széll Tamás 2016 májusában, a Budapesten rendezett európai döntőn első helyen végzett.

A magyar csapat
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

De nem csak ez az egyetlen magyar vonatkozása a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő csúcsgasztronómiai eseménynek. A verseny történetében először fordul elő, hogy nem francia, hanem külföldi ceremóniamester felel majd a hangulatért a magyar Jókuti András személyében. A francia városba egyébként közvetlen fapadossal is el lehet jutni Budapestről: az Easyjet üzemeltet ide járatot. Igaz, a Bocuse d'Or ideje alatt ne számítsanak túl pénztárcabarát árakra.

Párizs minden évszakban

2016 végén nyílt meg a Grand Musée du Parfum Párizsban a rue du Faubourg Saint Honoré 73. alatt, amelynek látogatása mindenki számára kötelező, ha szeretne elmélyülni az illatok világában. Az 1400 négyzetméteres interaktív múzeumban nemcsak a parfüm történetével, de természetesen a készítésének lépéseivel is megismerkedhetünk. Az üzemeltetők ígérete szerint itt mindenki talál magának újdonságot: a parfümökkel éppen csak ismerkedők és a feketeöves illatbuzik is.

Júliusban és augusztusban megint tengerparti plázzsá alakul majd a Szajna-part a Paris Plage eseménysorozat keretében. Ilyenkor több ezer tonna homokot szállítanak a rakpartokra, hogy strandhangulatot alakítsanak ki rajtuk, ingyenes koncertekkel, sport- és gyerekprogramokkal. Ősszel pedig újabb különleges múzeum nyílik meg: az Yves Saint Laurent divatcégé.

Citromfesztivál Mentonban

Mivel az olasz és a francia Riviéra között található, kevesebb figyelem jut a vidám, színes házak, a pazar jachtkikötő, a pálmafás tengerpart és a gyönyörűen ápolt kertek városkájára, Mentonra. De a viszonylagos ismeretlenség csak jót tesz a városnak.

Hát nem cuki? (Ja nem, mert savanyú.)
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Shootpix / Northfoto)

Míg a közeli Monacóban óriási a tömeg, itt állítólag tényleg át lehet élni azt az egyszerre fényűző és pihentető Riviéra hangulatot, amiről mindig is álmodoztunk. Idén február 11. és március 1. között rendezik meg a látványos citromfesztivált (Fête du Citron), melyen hatalmas, citromból és narancsból épített szobrokkal vonulnak végig a város utcáin. Az idei, a sorban a 84. rendezvény témája a Broadway és a musicalek világa lesz. A pontos időbeosztást itt találják.

Karnevál Nizzában

A nizzaiak karneválja több száz éves hagyományokkal rendelkezik, gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. Az idei karnevált február 11-26. között tartják, a város két héten át abba se hagyja az ünneplést. Ami igazán különlegessé teszi a nizzai karnevált, az a felvirágozott óriási kocsik felvonulása. Idén húsz különböző, színes és egyedi kocsi vonul fel a menetben, a zenét pedig közel ezer zenész biztosítja, akik a világ különböző tájairól érkeznek.

Karnevál Nizzában
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Jean-Luc Petit / Getty Images Hungary)

A legizgalmasabb esemény a virágok csatája (Bataille de fleurs), amikor a menet résztvevői bőven megszórják a közönséget virágokkal a Promenade des Anglais sétány mentén. A karnevál idei programját angol nyelven itt találják. Nizzába egyébként tavaly március óta már a Wizz Air hétfői és pénteki napokon indított járataival is eljuthatunk.

25 éves a Disneyland

A közel húsz négyzetkilométeren elterülő park 1992-ben nyitotta meg kapuit, területén jelenleg két vidámpark (a második, Walt Disney Studios Park névre hallgató 2002 óta várja a látogatókat), hét hotel, bevásárló- és szórakoztató központok, éttermek és egy golfpálya működik. Évi közel 16 milliós látogatószámával Franciaország (és egész Európa) egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A két parkban Miki egér és barátai mellett összesen több mint 60 játék és élményelem várja a családokat az ikonikus Csipkerózsika kastélytól a L'ecsó kalandon át a Toy Story ihlette ejtőernyős élményig. A születésnapi ünnepségsorozat március 26-án veszi kezdetét, új játékok debütálnak, látványos parádé, showműsorok és különleges esti díszkivilágítás várja a látogatókat egész évben a jeles alkalom örömére.

Minnie egér a párizsi Disneylandben
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Abaca / Northfoto)

Hogyan juthat el Disneylandbe? Budapestről Párizsba a Ryanair és az EasyJet üzemeltet fapados járatot, de persze hagyományos Air France-ot is választhatjuk. A Ryanair a Beauvais repteret használja, az EasyJet és az Air France a Charles de Gaulle-t. A párizsi repterekről a Disney transzferbuszokat üzemeltet, amelyek közvetlenül a parkhoz viszik a látogatókat, erről a (fizetős) szolgáltatásról itt tud tovább olvasni. Párizs központjából is mennek közvetlen Disney-buszok, ezekre négy helyen (a Gare du Nord-nál, az Operánál, a Madeleine-nél és a Chateletnél) lehet felszállni. De a párizsi tömegközlekedéssel sem bonyolult eljutni a parkba, az A-jelű RER-rel 35 percet kell utazni. Ennek részleteit itt találják.

A legolcsóbb egynapos jegy (amivel a Disneyland Parkba és a Walt Disney Studios Parkba is bemehetünk) felnőtteknek (12 éves kor felett) 47 euróba, gyerekeknek (3-11 éves korig) 40 euróba kerül. Jegyelővétel itt.

Le Havre 500. szülinapja

A Szajna torkolatánál fekvő kikötőváros, Le Havre, alapításának 500. évfordulóját ünnepli 2017-ben. (A várost egyébként 1517-ben Franciscopolis néven alapították, I. Ferenc francia király után nevezték el így.) Ezért május 27-től november 5-ig számos művészeti program, utcai parádé, fesztivál, ingyenes koncert, hajósverseny, színházi előadás és egyéb program várja az ide érkezőket. A május végi nyitóceremónia nagyon látványosnak és hangosnak ígérkezik, az ígéretek szerint az egész város bulizik majd. Július 6. és 9. között gigantikus marionettbábuk lepik el a várost, október 8-án pedig ismét óriási party várható tűzijátékkal kiegészítve. Az összes programról itt tudnak tájékozódni.

Le Havre
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Northfoto)

Az ősember művészetének nyomában Montignac-ban

Montignac az ország déli részén, Bordeaux-tól kocsival két órányira fekszik, és 2016 decembere óta egy igazán különleges látnivalónak ad otthont. A Lascaux IV. látogatóközpontot egy domb lábánál építették fel, kilátással Montignac-ra. A kiállítótér - amelyen magyarok is dolgoztak - a világörökségi, 15-17 ezer éves lascaux-i barlang teljes reprodukcióját mutatja be, mintegy 8500 négyzetméteren. A barlangmásolat 150 méter hosszú, 70 méter mély és nyolc méter magas, belépve párás levegő, félhomály és tompa hangok fogadják az érkezőt.

Lascaux
Galéria: Francia élmények 2017
(Fotó: Wikipedia)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek