Narancsviadaltól a hordógurításig: 12 olasz élmény 2017-re

Időutazás Rómában, karnevál Velencében, narancsviadal Ivreában, mandulavirágzás Szicília szigetén, gyertyafényes éjszaka Pisában, lóverseny Sienában és hordógurító-verseny Toscanában. A legizgalmasabb élmények 2017-re az olasz csizma szárának végétől a sarkáig.

Turistaszempontból Olaszország annyira szuper hely, hogy nem nagyon kell keresgélni az indokokat, hogy miért utazzunk oda. Ha azonban valakinek önmagában a pompás tájak, az elképesztő kulturális örökség és a zseniális gasztronómia mégsem lenne elég, mutatunk 12 programot, ami biztosan meghozza a kedvét egy olasz úthoz 2017-ben.

 

Megelevenedő múlt Rómában

 

2016 őszén nyílt meg, és 2017 októberéig látogatható az ókori leleteket a virtuális valósággal kiegészítő kiállítás a római Ara Pacis múzeumban. A virtuális valóság szemüveget viselve a látogatók Augustus császár korában találják magukat. A márványszobrok megelevenednek, és elmesélik történetüket, az építmény pedig újra régi színeiben pompázik. Ez az első olyan tárlat a városban, ahol a modern kor vívmányait a letűnt korokból megmaradt épületekkel keverik. További infó itt.

Ara Pacis: VR-szemüvegben egészen máshogy fest majd
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: Wikipedia)

 

 Látogatás Olaszország kulturális fővárosában, Pistoiában

 

2017-ben Olaszország kulturális életének központja a toszkán Pistoia lesz. Egész évben változatos programokkal készülnek: koncerteken, filmvetítéseken, tárlatvezetéseken, színdarabokon és konferenciákon vehetnek részt az ide ellátogatók. Részletes program – egyelőre sajnos csak olasz nyelven – itt.

 Art deco kiállítás Forlíban

 

Forlìban, Bolognától nem messze, február 11. és június 18. között, a San Domenico múzeumban Olaszország eddigi legátfogóbb kiállítását nézhetjük meg a húszas évek meghatározó stílusáról, az art decóról.

 

Karnevál Velencében

 

Ahogyan minden évben, úgy idén is látványos felvonulások, jelmezversenyek, bálok, gálavacsorák alkotják a velencei karnevál programját. 2017-ben február 11-én veszi kezdetét, és egészen február 28-ig tart.

A karnevál gyökerei egyébként egészen az ókori római időkig nyúlnak vissza: ekkoriban a február 15-én tartott Lupercalia-ünnepen az álarcos tömeg egy hajó formájú szekeret húzott végig az utcákon, a termékenység, bőség szimbólumaként, a természet újjászületését köszöntve. Az álarcos felvonulások a középkorban is divatosak voltak, az első írásos emlék, mely megemlíti a konkrét velencei karnevált, 1094-ből való. Velence a 18. században elnyerte a karneválok városa címet, így az európai nemesség kedvenc bulihelyévé vált. Állítólag inkognitóban még maga Ferenc József is részt vett az egyik karneválon.

Velencei karnevál
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: Marco Secchi / Getty Images Hungary)

 Kétszáz éves szünet után 1979-ben élesztették fel a karneválozás hagyományát, azóta turisták milliói keresik fel a várost, hogy részt vegyenek az ünnepségeken. Manapság akár 130 000 látogató is megfordul itt egyetlen napon.

Karnevál másképp: narancsviadal Ivreában

 

Torino és Milánó között található Ivrea karneválja január 6. és március 1. között zajlik nagyszabású, jelmezes felvonulásokkal és össznépi mulatságokkal. A karnevál csúcspontja idén február 26-án, vasárnap jön el: ekkor tartják a narancsviadalt. Ennek keretében az előre meghatározott útvonalon, a városon áthajtó lovaskocsikról hajigálják a narancsot a résztvevők egymásra. Az összes programról itt tudnak tájékozódni angol vagy olasz nyelven.

 

Mandulavirágzás Szicíliában

 

Igazából bármikor érdemes ellátogatni a szicíliai Agrigentóba a csodás görög emlékek miatt, de ha csodát akarnak látni, március elején menjenek. Ilyenkor ugyanis nemcsak a sztenderd látnivalókat nézhetjük végig, de a pompás mandulavirágzást is láthatjuk. Idén március 4. és 12. között tartják a Sagra del Mandorlo in fiorét, vagyis a mandulavirágzás fesztiválját folklór előadásokkal.

A Concordia-templom madártávlatból, Agrigento
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: Gáspár Attila / Wikipedia)

 

Virágfesztivál Spellóban

 

A kis umbriai városka, Spello macskaköves utcáit évente egyszer, az éj leple alatt virágszőnyeggel borítják be a lelkes helyi lakosok. Az Infiorate névre hallgató eseményre minden évben a húsvét utáni kilencedik vasárnap kerül sor. Idén június 17-én és 18-án fogják színes és illatos, virágszirmokból készült képek és szőnyegek borítani az utcákat. Minden további tudnivalót itt találnak.

Virágszőnyeg Spellóban
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: nfioratespello.it)

 

Pisa, ahogyan még biztosan nem látta

 

Június 16-án és 17-én Pisába érdemes ellátogatni, ezen a két napon olyan arcát láthatjuk a városnak, amit máskor egyáltalán nem. Ekkor ünneplik ugyanis a város védőszentjét, San Ranierit. A város épületeit és hídjait több mint hetvenezer gyertyával világítják meg, az Arnón pedig vízi mécseseket úsztatnak le. Az első napot tűzijáték zárja, másnap középkori regattát rendeznek a folyón.

 

Lovasvágta Siena kagyló alakú főterén

 

Július 2-án és augusztus 16-án tartják a híres lovasversenyt, a sienai Paliót. A Palión a városnegyedek mérkőznek meg egymással a város főterén. A legszebb az egészben az, hogy a 14. századi gyökerekre visszavezethető Palio évről-évre rengeteg turistát vonz a városba, mégsem a cirkusz kedvéért csinálják az itt élők.

Palio
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: Wikimedia Commons)

 A mai napig hatalmas megtiszteltetés és euforikus öröm, ha az adott contrada megnyeri a versenyt. Mi két éve az augusztusban esedékes Palio előtt egy héttel érkeztünk a városba, és az előkészületek már ekkor zajlottak. A helyi újság az induló lovakról cikkezett, a főteret homokkal borították be, a városlakók büszkén hordták a nyakukban a negyedük címerével díszített kendőt, esténként pedig dobbal és zászlódobálással gyakoroltak a Palióhoz kapcsolódó díszmenetre.

 

Középkori móka Monteriggioniban

 

Sienától nem messze, egy domb tetejét koronázza az aprócska Monteriggioni. Július 6. és 9., valamint 14. és 16. között középkori fesztivált tartanak itt. Kézműves bemutatók, mutatványosok, koncertek, színielőadások és jelmezes felvonulás várja a turistákat. A jegyárak 9 és 13 euró között alakulnak, attól függően, hogy az adott napon milyen programok vannak. Bővebb infó angol vagy olasz nyelven itt.

Monteriggioni
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: Michele Piccardo / monteriggionimedievale.com)

 

Hordógörgető-verseny Montepulcianóban

 

Ha augusztus végén utaznak Olaszországba, azon belül is Toscanába, ne hagyják ki Montepulciano Bravio delle Botti nevű, imádni való népszokását. Minden évben augusztus utolsó vasárnapján tartják, és a közeli Sienában tartott Palióhoz hasonlóan itt is a városnegyedek mérkőznek meg. Csak itt nem lovasversenyt tartanak, hanem 80 kilogrammos boroshordókat gurítanak felfelé a meredek középkori utcákon.

 Minden városnegyedet két-két gurítóember képvisel, és az nyer, aki a leggyorsabban feljuttatja hordóját az 1800 méteres út mentén a dóm előtti térre. A résztvevők és a szurkolók középkori jelmezt öltenek, és a város utcáit is feldíszítik. Az ünneplő tömeg pedig mi mást is inna, mint a város híres vörösborát, a Vino Nobile di Montepulcianót.

 

Gasztro-vidámpark Bolognában

 

2017 szeptemberében gasztro-vidámpark nyílik Bolognában. Az Eataly World az olasz konyha rajongóit nyolcvanezer négyzetméteren kényezteti majd. A százmillió euróból épülő kajavidámparkban 25 különböző étteremben lehet kóstolni (lesz külön pizzás, húsos, zöldséges, stb.), és lesz három, olasz italoknak szentelt bár is. Az édesszájúaknak szomorú hír, hogy Nutella-bár nem lesz, rengeteg nutellás fogás viszont igen.

Pizzából biztos nem lesz hiány
Galéria: Olasz élmények 2017
(Fotó: mimi / Travelo)

 A kóstoláson túl lehet majd tészta- és sajtkészítést is tanulni, és a komplexumhoz tartozó ültetvényeket, legelőket és élő állatokat is meg lehet majd ismerni. Az Eataly Worldöt 2018-ban tovább bővítik majd, ekkor egy 200 fős hotelt nyitnak meg mellette. A beruházók évi hatmillió turistára számítanak, ebből kétmillió külföldire.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek