Egyre jobban töredezik a máltai Azúr Ablak

Egy hatalmas szikladarab szakadt le Málta egyik legnépszerűbb természeti látványosságáról, a Gozo szigeti Azúr Ablakról. A tenger fölé magasodó természetes kőhíd környezetében számos filmjelenetet forgattak már, például a Trónok harcához is.

 A Times of Malta című angol nyelvű lapban szombaton közölt fotón jól látható a frissen leszakadt kőtömb éles kontrasztot alkotó hűlt helye a kőhíd tengerbe nyúló lábán. A földközi-tengeri szigetországot napok óta zord idő sújtja, az erős széllökések hatalmas hullámokat keltenek.

A héten hét külföldi turistát (angolokat, hollandokat és egy fehéroroszt) sodort magával a tengerbe egy partra kicsapó hatalmas hullám az Azúr Ablakot is magába foglaló dwejrai partszakaszon. A strandolóknak sikerült saját erejükből visszakapaszkodniuk a szárazföldre, de sebeiket kórházban kellett ellátni - írja az MTI.

Készül a modellportfólió az Azúr ablaknálmimi / Travelo

 Az évente sok ezer látogatót vonzó Azúr Ablak erodálódása miatt egyre jobban aggódnak Máltán, különösen azóta, hogy egy tavaly áprilisban készült légi felvétel repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy vakmerő férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. A kőhídra felmászni ma már tilos, pénzbüntetés jár érte, de a hatóságok elismerték, hogy nincs kapacitásuk a megfelelő ellenőrzésre. Mostanihoz hasonló méretű kőomlás legutóbb 2012-ben történt.

A környezetvédelmi minisztérium 2013-as vizsgálata azt állapította meg, hogy nem fenyeget az Azúr Ablak szerkezetének összeomlása, de az apró erodálódás elkerülhetetlen. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Soha többé nem láthatja Málta legszebb nevezetességét - 2017.03.08.
Összeomlott az Azúr Ablak nevű természetes kőhíd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek