Szilveszter extrákkal

Többre vágyik a petárdák és pezsgősüvegek durrogásánál? Idén már csak álmodozhat, és tehet egy újévi fogadalmat, hogy jövőre olyan helyet választ, ahol különösen látványos a szilveszter! Segítünk pár tippel.

Oahu – Hawaii, USA

A Hawaii-szigetek közül Oahún a legnagyobb és leglátványosabb a szilveszteri mulatság. A spontán zene és tánc, na és a mosolyok egyébként is a helyiek védjegyei. Azt mondják, hogy "aloha" – a köszönésként is használt kifejezés tulajdonképpen egy életérzés és filozófia. A teljes gondtalanság, a jelenben élni, szívből örülni, barátságosnak lenni a másikhoz.

Oahu szigetére sokan kifejezetten szilveszterezni érkeznek
Galéria: Szilveszter extrákkal
(Fotó: www.govisithawaii.com)

Mi is viszonylag könnyen pozitív hangulatba kerülhetünk a földi paradicsomot idéző környezetben. A sziget egy vulkán kitörésének köszönheti létrejöttét, a szunnyadó tűzhányó legmagasabb csúcsa, a Kaala 1230 méter magasra emelkedik, Waikiki tengerpartja két és fél kilométer, és végi fehér homokkal kényezteti a látogatóit. A szilveszteri időszakban egyébként 20-25 fok közötti itt a hőmérséklet, tehát nem kell kánikulával számoli.

A csendes-óceáni sziget egyik beceneve a "Gyülekezőhely". Ehhez méltó a szilveszteri eseményük is. Már délután elkezdődik az ünneplés, az élő zene itt olyan szervesen az utca része, mint máshol az újságosbódék. Zene, tánc, fűszoknyák, virágkoszorúk és rengeteg buli a maszkabáltól az "éjféli csók" partin át az Aloha Tower Marketplace-en szervezett hat helyszínes gigarendezvényig. Az óceán felett hulló fénycsóvák látványa lélegzetelállító, sokan hajón töltik az éjfélt vacsora és élőzene kíséretében, egészen közel a tűzijátékhoz.

Las Vegas – USA

A "bűnös város" tulajdonképpen egész évben hozza a szilveszteréjszakák hangulatát, a fényárban úszó Las Vegas Boulevard az év minden napján olyan csillogó és szédítő, mint a világ nagyvárosai december utolsó heteiben, talpig díszben. Las Vegas maga a csúcsra járatott giccs, a nevadai sivatag a XX. század elején mesterségesen létrehozott városában egy kisebb Eiffel-torony másolatot és egy kis Velencét is találunk csatornákkal és gondolákkal. De a Szabadságszobor, a Szfinx és egy gízai piramis utánzatát is megépítették itt. Las Vegas nevezetességei közé tartozik a háromszáz méter magasra az égbe nyúló Stratosphere torony, a tetején egy forgó étteremmel, ami nyolcvan perc alatt fordul körbe. El lehet képzelni, ha valahol így néz ki egy hétköznap, milyen lehet a szilveszter!

Galéria: Szilveszter extrákkal(Fotó: www.lasvegas.com)

Las Vegas az óév utolsó napján éjfélkor gyakorlatilag táncra perdül. A Las Vegas Stripen, a Boulevard híres hét kilométeres szakaszán leáll a forgalom, és együtt ünnepel több százezer ember a város utcáin és terein. Több tíz méteres magasságig fényárban úszik minden, a város több pontjáról indítanak tűzijátékot, összesen kb. 80 ezer pirotechnikai eszközt bevetve a show során. A vegasi szilveszterezés melletti egyik komoly érv, hogy míg nyáron elviselhetetlen a hőség a városban, december végén nagyon kellemes, 20 fok körüli tavaszi időben köszönthetjük az új évet.

Fokváros – Dél-Afrika

A Föld egyik legszebb fekvésű városának mondják Cape Townt, ahol decemberben van nyár, amely egy kellemes, 25 fok körüli hőmérsékletet jelent.

Cape Town: a tűzijáték tükröződik a tengeren
Galéria: Szilveszter extrákkal
(Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Fokváros nem csak a decemberi hőmérsékletét illetően hasonló a már említett hawaii Oahuhoz, hanem abban is, hogy a tengerszinthez képest hirtelen emelkedik 1000 méter magasra egy hegy a partoktól nem messze, a zordon Table Mountain, amely függőleges sziklafalával és lapos tetejével valóban asztalszerű látványt nyújt. Ide és a Signal Hillre is egész évben szívesen jönnek fel a turisták, mégpedig felvonóval, és nagy hagyománya van az itteni borozgatós, plédes piknikezésnek. Több öbölre és partszakaszra is rálátni fentről, a naplementék csodálatosak. És az sem mindennapi földrajzi adottság, hogy egy óceánparti város két felén két óceán találkozzon.

Érdekesség, hogy Fokvárosban a szilveszterezés már 29-én megkezdődik, és három napon át tart. A várost egész évben pezsgő zenei élet jellemzi, év végén pedig nagyon komoly fesztiválokkal várnak a többnapos elektronikus zenei rendezvényektől az óriási koncertekig. A városban lehet táncolni-nyüzsögni, de azt mondják, hogy az igazán okos szilveszterező felvonul a hegyre a barátaival és piknikkosarával, hogy megcsodálja a parádés tűzijátékot az óceán felett, és csak utána jöhet a buli.

Reykjavík – Izland

Persze nem mindenki akar meglógni a tél és a hideg elől. Számukra lehet igazán eredeti választás Reykjavík, a világ legészakibb fekvésű fővárosa. A múlt század közepén még szinte falusias hangulatú Reykjavík mindössze fél évszázad alatt modern nagyvárossá fejlődött, egészen fantasztikus modern épületekkel, mint amilyen a Hallgrimskirkja templom vagy a hatalmas üvegkupola borította Perlan étterem.

Decemberben itt mindössze 4 órát süt a nap, a hosszú hónapokra sötétbe borult térségben csak úgy tündököl a város ebben az időszakban. Talán a legszebb arcát mutatja Izland fővárosa a karácsonyi dekorációban.

Egyszer látni kell: Reykjavík 31-e éjfélkor
Galéria: Szilveszter extrákkal
(Fotó: Visit Reykjavik)

Szilveszter éjjelén nem csak tűzijátékokat lőnek fel, hanem egy hatalmas tábortüzet is raknak a főtéren. A hagyomány szerint a tűz az óév minden baját hivatott elégetni.

Ugyan kevesebb csinnadrattával kísérve, de egy másik csodálatos fényjátékban is gyönyörködhetünk errefelé. 20-30 km-re elhagyva a fővárost, már lehetőségünk arra, hogy elcsípjük a sarki fényt is. Ősztől tavaszig tűnhet fel a fényjelenség, ráadásul több formában is, fátyolosan, ívben, függönyszerűen. Mondhatni duplán szilveszterezünk, ha az újévi mulatság előtt vagy után az északi fény élményében is részesülünk. Ehhez persze egy kis szerencsére is szükség van, a sarki fény nem megrendelésre érkezik ugyanis.

Porto – Portugália

Ha tűzijáték, híd és víztükör – legelőször Sydney szilveszteri képei ugorhatnak be. Ám a Sydney-öbölnél jóval közelebb is találunk hasonló látványt. Persze kisebb méretekben Portugália északnyugati részén. A Douro folyó északi partján fekszik Porto, az ország második legnagyobb városa.

Érdemes fentről nézni: Porto
Galéria: Szilveszter extrákkal
(Fotó: Porto City Council)

Portót nevezik a hidak városának is, hat híd ível át a folyó felett, a leglátványosabb ezek közül a Dona Maria Pia-híd. Az eredetileg vasúti hidat Eiffel tervezte, a boltíves szerkezet ma már a város egyik védjegye.

Portóban a legnagyobb buli a városháza előtti Avenida dos Aliadoson zajlik, a környező utcákban és tereken pedig ingyenes koncertekkel biztatják az embereket arra, hogy az utcán mulassanak ezen az éjjelen. Úgy hírlik, hogy a leghangulatosabb egy kis hajót bérelve szilveszterezni a Douro folyón.

Az itteni ünnep minden látványossága mellett is emberléptékű, néhány ezren vonulnak ki az utcára az új évet köszönteni. A folyóvizen tükröződő tűzijáték, a domboldalba épült történelmi belváros látványa, a kellemes időjárás és a fantasztikus portói borok – mi kellhet még egy remek szilveszterhez?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek