Hat úti cél, ami sokkal jobb, mint elsőre gondolná

Miskolci hosszú hétvége, séta a romantikus milánói csatornaparton, vacsora Poznan főterén, városnézés Oslóban: zseniális célpontok, amik sokkal többet tudnak annál, mint amit elsőre gondolna róluk az ember.

Ötödik szülinapját ünnepli a Travelo magazin, ennek örömére cikksorozattal jelentkezünk, melyben megmutatjuk azokat a helyeket a világban, amiket valamilyen okból örökre az emlékezetünkbe véstünk. Kedvenc kajálásainkról, világörökségi helyszíneinkről, túraútvonalainkról, fürdőhelyeinkről, valamint a legbizarrabb, legszédítőbb és a legegzotikusabb helyekről, ahol eddig jártunk, már mind meséltünk. Most a legkellemesebb csalódások jönnek.

Miskolc, Magyarország

A legjobb hazai hosszú hétvégés célpontokat sorolva viszonylag kevesen vágnák rá egyből, hogy Miskolcnál ideálisabb helyet el sem tudnak képzelni. Pedig rengeteg klassz dolog van a környéken: Miskolc pár éve megújult, hangulatos főutcájától a szintén folyamatosan szépülő, bővülő diósgyőri váron és Lillafüreden át az egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdőig.

Lillafüred is Miskolchoz tartozik ám
Galéria: Helyek, amik többet tudnak, mint amit gondolnak róluk
Fotó: mimi / Travelo

Amikor miskolci kirándulásunk után megmutattuk fotóinkat az ismerőseinknek, el sem hitték, hogy az egykori Acélvárosban készültek a képek. Menjenek el önök is, és csodálkozzanak rá, mennyire jó hely tud lenni Miskolc!

Milánó, Olaszország

Milánó Olaszország második legnagyobb városa, az olasz ipar központja. Emiatt nincs túl jó híre: sokan szürke, jellegtelen iparvárosnak tartják, ami még távolról sem emlékeztet más romantikus olasz városokra. Jelentjük, ez nem igaz, és messze nem csak azért érdemes ide elrepülni, mert épp röhejesen olcsó volt a repjegy.

Milánó bővelkedik csodálatos épületekben, parkokban, zöldellő belső udvarokban. Persze a legjobban a divat- és dizájnőrültek, az opera szerelmesei, a focidrukkerek fogják élvezni a város kínálta lehetőségeket, de egy mezei turistának is bőven van keresnivalója itt.

Milánó, a Naviglio Grande mellett
Galéria: Helyek, amik többet tudnak, mint amit gondolnak róluk
Fotó: mimi / Travelo

A lenyűgöző Dóm, az üde Sempione park a Castello Sforzescoval, a Brera negyed macskaköves utcái bárki tetszését elnyerhetik. És akkor még nem is említettük a külvárosban húzódó, szuperhangulatos Naviglio Grande csatornát, vagy a nagy észak-olasz tavak (Garda, Comó, Maggiore) közelségét. Milánóról bővebben még a Travelo indulásakor, 2011-ben írtunk, itt és itt találják akkori cikkeinket.

Poznan, Lengyelország

Önnek is Krakkó ugrik be először, ha egy lengyel várost kell mondani? Utána esetleg még a főváros, Varsó? Ne aggódjon, ha más települést hirtelen nem tud megnevezni, nincs vele egyedül. De itt az idő, hogy változtasson ezen. Jegyezze meg rögtön Poznań nevét, és vegye is fel gyorsan az utazós kívánságlistájára!

Poznan, Lengyelország
Galéria: Helyek, amik többet tudnak, mint amit gondolnak róluk
Fotó: Loop Images / Getty Images Hungary

2016 őszén jártunk itt, és pompás reneszánsz főteret, steampunk bevásárló- és művészeti központtá alakított régi sörgyárat, élhető folyópartot, sörrel és kiflivel folyó kánaánt találtunk – naná, hogy melegen ajánljuk a várost!

Sintra, Portugália

Sok országot bejárva már nem feltétlenül lelkesít minket, ha a soron következő város is palotáiról, várairól híres, ezért Sintrától nem vártunk sokat. Annál nagyobb volt a meglepetés, mikor egy hangulatos elvarázsolt városban találtuk magunkat, alig egy órás vonatútra Lisszabontól. Különleges épületek és hatalmas erdők találkoznak itt, karnyújtásnyira a tengertől.

#palaciodapena #unesco #worldheritage #vilagorokseg #sintra #portugal

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

A legszínesebb sintrai palotát, a Palácio Nacional da Penát "portugál Neuschwansteinként" is szokták emlegetni. Építésze a gótikához nyúlt vissza, de csavart egyet a stíluson, kiegészítette mór, egyiptomi és reneszánsz elemekkel, pedig az eklektika akkoriban még nem volt divat. A végeredmény egy izgalmas és rendkívül egyedi látványosság, ami színeivel és formáival mindenkit jókedvre derít. A palota mellett kihagyhatatlan még Sintrában a Quinta da Regaleira "elvarázsolt kertje" és a Palácio Nacional de Sintra épülete a lefelé fordított fagyis tölcsérekre emlékeztető kéményeivel.

Oslo, Norvégia

Oslo nem tartozik a leggyakrabban emlegetett városlátogatós célpontok közé, pedig jó árakon lehet ide fapados jegyeket kifogni Budapestről. Nyáron kifejezetten kellemes a klímája, tavasszal és ősszel sok múlik a szerencsén is, télen pedig érvényes a helyi mondás arról, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet.

Oslo
Galéria: Helyek, amik többet tudnak, mint amit gondolnak róluk
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Mi 2016 őszén jártunk itt is, és mivel nem vártunk tőle túl sokat, nagyon kellemesen csalódtunk a városban. Lepusztult ipartelepből megújuló energiával működő, menő városrészt alakítanak ki, egymást érik a kulturális intézmények és programok, még az operaház is közösségi térként működik – csak pár példa, ami miatt úgy láttuk, hogy Oslóban nagyon jól tudják, mitől élhető egy főváros.

Dél-Korea

Szegény Dél-Korea mindig csak a sokadik pontként szerepel az utazók bakancslistáján, Kína, Japán garantáltan megelőzi, ha a térségből kell úti célt választani. Pedig rengeteg érdekes hely van itt, ami miatt vonzó célpont lehet az ország.

A fővárosban, Szöulban például a tízmilliós nagyváros közepe titkos kertet rejt, esténként konyhai jelenetet játszó, szakácskéseket dobáló akrobaták műsorán lehet ámulni, napközben pedig múzeumokat járhatunk be, minden elképzelhető témában. Szöul ugyanis olyan hely, ahol a csirkéknek ugyanúgy tárlata van, mint az ország nemzeti savanyúságának, a kimchinek.

Ez is Szöul
Galéria: Helyek, amik többet tudnak, mint amit gondolnak róluk
Fotó: Fidelis Simanjuntak / Getty Images Hungary

De egészen különleges nyaralásban lehet része a Puszanba látogatóknak. A várost a világ tíz legforgalmasabb teherkikötője között tartják számon hosszú évek óta, de szubtrópusi klímája miatt tengerparti pihenőhelyei is népszerűek. Egyik városrészét a "Kelet Szantorinijeként" emlegetik, éjjel pedig olyan fényárban úszik, hogy versenyre kelhet Las Vegasszal.

Ha a fenti földi hívságok helyett inkább a lelki megtisztulásra vágyik, nevezzen be egy úgynevezett temple stay-re (azaz templomi tartózkodásra) egy dél-koreai buddhista kolostorban. Itt minden adott, hogy a különböző ceremóniák, gyakorlatok, meditációk és rituális étkezések során befelé forduljunk, megtapasztaljuk és fejlesszük spiritualitásunkat, vagy csak egyszerűen kizökkenjünk a hétköznapokból és feltöltődjünk egy nyugodt helyen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek