21 nap alatt érte el a Déli-sarkot egy kerekesszékes férfi

A világon először kerekesszékkel ért el a Déli-sarkra Aaron Anderson, aki három hét alatt teljesítette a távot és szerdán ért úti céljához.

A stockholmi fiatalember kerekesszékét sítalpakkal látták el a 640 kilométeres útra. A Déli-sarkvidék jégmezőin naponta 10 órán át haladt, és bár a térségében jelenleg nyár van, a napi átlaghőmérséklet mínusz 30 Celsius-fokos - adta hírül az MTI a svéd rádió honlapja alapján. A Remény sarka nevű expedíció része annak a svédországi kampánynak, amely rákbeteg gyermekek kezelését kívánja segíteni.

A Déli-sarkra érkezve Aron Anderson elmondta, hogy számos kihívással kellett szembe néznie az út során. Az első az volt, hogy kijusson a sarki fennsíkra. Ehhez "mintegy kétezer métert kellett emelkedőn haladnia, ami nagyon nehéz volt. Ezután csak kézzel hajtottam a sítalppal ellátott kerekesszéket, a havon csúszás itt nagyon nehéz" - hangoztatta Anderson.

Az időjárásról megjegyezte, hogy elég szeles volt, ezért fagyérzetük akár a mínusz 36 Celsius-fokot is elérte. "Kezünk mindvégig hideg volt, arcunkat állandóan fedni kellett" - jegyezte meg. A kérdésre, hogy miként ünneplik meg páratlan teljesítményét, azt válaszolta, hogy vittek magukkal "egy kis üveg whiskyt, és valódi ételt is fognak fogyasztani a sok szárított-fagyasztott kaja után".

Anderson örömmel szólt arról, hogy több mint ötmillió svéd koronát (153 millió forint) gyűjtöttek össze a rákbeteg gyerekek alapítványának. "Én is rákbeteg voltam gyerekkoromban, számomra ez egy nagyon fontos ügy" - tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek