Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok Párzsiban

Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok Párzsiban

Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok sorakoznak egy új párizsi kiállításon, amely arról mesél, hogy a világ különböző részein miként toborozták, képezték ki és szerelték fel különböző speciális eszközökkel a titkos küldetéseket teljesítő ügynököket az első világháborútól a hidegháború végéig – írja az MTI.

Az Invalidusok épületegyüttesében nyílt Titkos háborúk című tárlaton francia, brit, amerikai és német gyűjteményekből származó csaknem 400 tárgy és dokumentum látható, amelyek többsége még sohasem szerepelt kiállításon.

 A látogatók megismerhetik azoknak a férfiaknak és nőknek a történetét is, akik a James Bond-filmekben látott fényűzést nélkülözve, az életüket kockáztatták titkos küldetéseik során. A tárlaton az egykori ügynökök álruhái, parókák, álbajszok és a felszereléseik, úgy mint miniatűr kamerák, hangfelvevőgépek és rúzsnak tűnő pisztolyok láthatóak.

A kiállításon ritka dokumentumok is helyet kaptak, köztük az az 1923-as francia jelentés, amelyben először szerepelt Adolf Hitler neve. Mint azt az ügynök megfogalmazta: "nem egy idióta, hanem egy rendkívül tehetséges népámító".

Egy robbanószerrel megtömött döglött patkánnyal gőzmozdonyokat lehetett az égbe repíteni, a szovjet titkosszolgálat által kifejlesztett "bolgár esernyővel" pedig feltűnés nélkül lehetett mérget fecskendezni az áldozatba, aki napokon belül életét vesztette. A kiállított tárgyak között szerepel egy Enigma rejtjelezőgép, valamint egy igazi tengeralattjáró, amelyet a francia titkosügynökök használtak az 1970-es években.

A január 29-ig látogatható tárlat az ügynökélet legsötétebb oldalát is bemutatja. Háborús időkben a lekapcsolt kémeket olykor hadifogolynak tekintették és bíróság elé állították őket, olykor halálbüntetést szabva ki rájuk. Néhányan közülük ciánkapszulát rejtő gyűrűt hordtak, hogy szükség esetén végezhessenek magukkal.

A kiállításon a látogatok megismerkedhetnek a kémtörténelem azon néhány titkával és bakijával is, amelyek a maguk idejében hatalmas botrányokat kavarva kerültek az újságok címoldalára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek