Fizetős lett a római Circus Maximus új része

Hat évig tartó ásatások után régészeti bemutatóhelyet alakítottak ki a római Circus Maximus egy részén, amelyet csütörtöktől már a látogatók is megnézhetnek.

 

Az egykori aréna területén hat éven keresztül folytak ásatások helyreállítási és tereprendezési munkákFotó: Alessandro Di Meo / MTI / EPA

 A 2800 éves egykori lóversenypálya a különféle látványosságok és rendezvények, köztük a kocsiversenyek és gladiátorküzdelmek legnagyobb helyszíne volt a római birodalom fővárosában.

Fotó: Alessandro Di Meo / MTI / EPA

 A régészeti feltárás nyomán a látogatók megtekinthetik a galériákat, amelyek egykor a nézőtér tribünjeihez vezettek. Láthatóak azok a helyiségek is, melyek üzletként szolgáltak és a publikumot látták el élelmiszerrel. Megvannak a latrinák is. A feltárás során 2014-15-ben felfedezték Titus császár diadalívének - Róma egyik legnagyobb és legdíszesebb diadalívének - darabjait is. A háromárkádos építmény 17 méter széles középső íve fölött bronzszobor állt négylovas kocsival.

A felújítás során panorámateraszok épültek, amelyekről a Circus Maximus teljes területére kilátás nyílik. A belépőjegy a turisták esetében 4-5 euró, a rómaiak számára 3-4 euró lesz. "Fontos, hogy Róma városa ismét jobban értékelje a Circus Maximus körüli területet. A rómaiak és a turisták most képet kaphatnak arról, hogyan nézett ki valójában" - mondta Virginia Raggi főpolgármester.

Fotó: Alessandro Di Meo / MTI / EPA

 A Palatinus és az Aventinus dombja között húzódó, 521 méter hosszú és 140 méter széles lóversenypálya 250 ezer embernek kínált helyet. Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották itt. A tágas mezőt még ma is használják tömegrendezvényekre, így koncertekre és demonstrációkra - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek