Háromezer éves múmiát találtak Luxorban

  Háromezer éves múmiát találtak Luxorban

   Háromezer éves múmiát találtak spanyol régészek III. Thotmesz ókori egyiptomi fáraó luxori halotti templománál - írja az MTI az egyiptomi régiségekért felelős minisztérium közleménye alapján.

  Mahmud Afifi, a minisztérium ókori Egyiptommal foglalkozó részlegének vezetője szerint a sírt a templom déli falának külső részénél fedezték fel és a sírban egy kartonázs technikával bevont, rendkívül jó állapotban lévő koporsót találtak - olvasható az Egypt Independent portálon. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a sír a harmadik átmeneti kor idejéből származik és egy Amn-ner-nef nevű ember földi maradványait őrzi, aki az "uralkodói ház gondnokának" címét viselte.

  Afifi szerint a szakemberek hamarosan folytatják a sírhely és annak tartalmának tanulmányozását, hogy minél többet megtudjanak a koporsó gazdájáról. A halotti templom feltárási és helyreállítási munkálatai 2008-ban indultak. A projektet vezető Myriam Seco Álvarez szerint a felfedezés fontosságát a koporsóban rejlő múmia adja, mivel a koporsót az ókori Egyiptomhoz kötődő vallási szimbólumok sokasága díszíti. A szimbólumok között szerepel Ízisz és Nebethet istennők, valamint Hórusz négy fiának egy-egy ábrázolása.

  III. Thotmesz a 18. dinasztia hatodik fáraója volt. Gyermekként vált uralkodóvá, helyette mostohaanyja és nagynénje, Hatsepszut, a dinasztia ötödik fáraója, az ókori Egyiptom történetének legnagyobb hatalommal bíró asszonya vette át a hatalmat. III. Thotmesz csak Hatsepszut halála után, 22 éves korától kezdett önállóan uralkodni. Az egyik legnagyobb hódító fáraó volt: uralkodása alatt Egyiptom minden addiginál tovább terjeszkedett, több mint ötven templomot építtetett.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!