A látogatók iPadet kapnak az új Porsche-múzeumban

Felújították és múzeummá alakították át Ferdinand Porsche, a legendás német autótervező és a híres autógyár alapítójának szülőházát az észak-csehországi Vratislavice nad Nisouban. A többmilliós költségeket a legnagyobb cseh autógyár, a Skoda fedezte.

Az új Porsche Múzeum hivatalos megnyitója pénteken lesz - írja az MTI Anna Frydlova, a Mladá Boleslav-i Skoda Múzeum vezetőjének közleménye alapján. Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban - 2013-2014-ben - a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, de azt Porsche náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.

Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában. Néhány éve erre emlékezve alakítottak ki egy tárlatot a helyi kultúrházban, ahol három régi Porsche autó is látható volt, ami sokakat vonzott. A falu ma döntően cseh nemzetiségű lakosságát azonban a Porsche-kiállítás nagyon megosztotta, ezért az önkormányzat jobbnak látta bezárni. A helyi lakosok többségének akkori véleménye szerint Ferdinand Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja és a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt. A háború után egy ideig vizsgálati fogságban volt, de végül nem ítélték el háborús bűnösként.

A Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. századvégi állapotra emlékeztetve felújíttatta. A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktábla van elhelyezve, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.

A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a 2. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.

Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek