Elton John új függőségéből nyílik kiállítás a Tate Modernben

  Sir Elton John brit zenész privát fotógyűjteményét mutatja be november 10-én nyíló kiállításán a londoni Tate Modern. Ez a 20. századi fotográfia történetének egyik leggazdagabb magánkollekciója.

  A The Radical Eye című tárlaton felvonultatott csaknem 190 fekete-fehér kép az előadó 1670 négyzetméteres atlantai otthonának falait szokta díszíteni, írja az MTI.

  Elton John 1990-ben kezdett fotográfiákat gyűjteni, miután leszámolt alkoholproblémáival. A kiállítás katalógusa szerint a zenész "egy sokkal egészségesebb függősséggel" helyettesítette alkohol iránti szenvedélyét. Gyűjteményében, amely a 20. századi fotográfia történetének egyik leggazdagabb magánkollekciója, csaknem nyolcezer kép sorakozik.

  Man Ray Glass Tears (Les Larmes) 1932 The Sir Elton John Photographic Collection © Man Ray Trust/ADAGP, Paris and DACS, London 2016Fotó: www.tate.org.uk

  A tárlaton szereplő képek 1915 és 1950 között készültek, és egy olyan korszak emlékét őrzik, amikor a fotográfia önálló művészeti ággá kezdett fejlődni. A kiállításon helyet kaptak az amerikai dadaista és szürrealista képzőművész, Man Ray fotói, köztük a művész Noire et Blanche című munkája, amely általában a zenész ágya felett szokott lógni.

  Man Ray egy másik alkotását 1993-ban vásárolta a zenész a Sotheby's aukcióján csaknem 200 ezer dollárért, amely akkoriban rekordösszeg volt egy fotográfiáért. A gyűjteményben szereplő képek ma már milliókat érnek, a brit zenész azonban nem bocsátkozott becslésekbe a kollekció pontos értékét illetően.

  A tárlaton André Kertész, Berenice Abbott, Alekszandr Rodcsenko és Irving Penn fotográfiái is láthatók.

  A május 7-ig látogatható kiállítás nem csupán a fotográfia történetébe, hanem a zenész művészeti ízlésébe is egyedülálló betekintést nyújt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!