Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

Több mint három méterrel csökkentették Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavának vízszintjét katonák és helyi lakosok; így akarják elejét venni annak, hogy a kiömlő víztömeg elárassza a környékbeli falvakat.

Fotó: Daniel Alton Byers / Wikipedia

 A Mount Everest déli oldalán ötezer méter magasságban elterülő Imja gleccsertó vízszintje évek óta folyamatosan növekszik a Himalája hó- és jégtömegének egyre nagyobb mértékű olvadása miatt. Az elmúlt hat hónapban 40 katona és mintegy 100 falusi ásott lecsapoló nyílást a tavat övező sziklatömbök, kövek között, hogy elvezessen négymillió köbméter vizet a gleccsertóból, ami 3,4 méterrel csökkentette vízszintjét - írja az MTI.

Fotó: Daniel Alton Byers / Wikipedia

 A katonák csoportját az után vezényelték a térségbe, hogy környezetvédő csoportok arra figyelmeztettek, a legalább 150 méter mély tó bármelyik pillanat kicsordulhat, özönvizet zúdítva a környező falvakra, ahol mintegy nyolcezer ember él. Szakemberek úgy vélték, hogy a 2015. áprilisi nepáli földrengés még kiszámíthatatlanabbá tette a tó vízszintjét.

Fizikailag nagyon fárasztó volt a térségben dolgozni, ahol az oxigénszint csak fele a szokásosnak, de képesek voltunk befejezni a feladatot és biztosítani a lakosok és a turisták épségét - közölte kedden Bharat Lal Shrestha alezredes, a katonai egység vezetője. A térséget több ezer külföldi és nepáli turista keresi fel ősszel és tavasszal, hogy a Mount Everest alaptáborába vezető hegyi ösvényeken túrázzon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek