A Kanári-szigeteken épülhet a világ egyik legnagyobb teleszkópja

A Kanári-szigeteken épülhet a világ egyik legnagyobb teleszkópja

A Hawaii-szigetek helyett a Kanári-szigeteken építhetik fel a világ egyik legnagyobb teleszkópját, ha a Csendes-óceáni-szigeteken nem engedélyezik a projektet - írja az MTI a 30 méteres tükörátmérőjű teleszkóp, a TMT-t (Thirty Meter Telescope) építését felügyelő nemzetközi testület bejelentése alapján.

A projekt kormányzótanácsa a múlt héten tanácskozott arról, hogy alternatív helyet keressen a TMT számára az után, hogy a Hawaii Legfelsőbb Bíróság néhány hónapja a helyiek és környezetvédők tiltakozására érvénytelenítette hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett TMT építésére kiadott engedélyt, és úgy döntött, mindaddig nem kaphat engedélyt a projekt, amíg újabb meghallgatás keretében nem mérlegelik az ellenzők petícióját.

A több milliárd dolláros projekt kaliforniai és kanadai egyetemek, valamint japán, kínai és indiai intézetek együttműködésében valósul meg. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál lényegesen nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni.

A gigantikus berendezésnek köszönhetően a tudósok tanulmányozhatják - többek között - az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját, valamint vizsgálhatják, hogy ezek milyen kölcsönhatásba lépnek a szupermasszív fekete lyukakkal.

Az igazgató tanács által kedden közzétett közleménye szerint a Kanári-szigetek legnyugatibb szigetét, La Palmát választották alternatívaként. A testület nem indokolta meg, hogy miért erre a térségre esett a választás. Henry Yang, a testület elnöke hangsúlyozta, hogy továbbra is Hawaiit tartják elsődleges helyszínnek, és minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy megszerezzék az engedélyt.

A Mauna Kea ideális a teleszkóp megépítésére, hiszen az év 300 napján tiszta az égbolt és minimális a fény- és a levegőszennyezettség mértéke. Ugyanakkor az őslakos hawaiiak tiltakoznak a tervek ellen, mivel szent helynek tartják a hegyet: úgy tartják, hogy Hawaii istene a vulkán tetején lakik, ráadásul ott van legszentebb és legmélyebben tisztelt őseik temetkezési helye is. A helyi illetékes hatóság október 20-án kezdett újabb meghallgatásokat az ügyben, döntés a The New York Times amerikai napilap szerint csak jövőre várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek