Garázsból kerültek múzeumba a 150 millió éves leletek

  A jura korban élt tengeri élőlények megkövesedett maradványait mutatja be a délnyugat-angliai Kimmeridge új múzeuma. A gyűjtemény a múzeum megnyitásáig egy garázsban volt.

  Október 21-én nyílt meg a Jura kori Tengeri Élet Múzeuma (The Etches Collection - Museum of Jurassic Marine Life). A látogatók elsőként vehetik szemügyre Steve Etches lenyűgöző kollekcióját, írja az MTI a brit Örökségi Lottóalap honlapjára hivatkozva.

   

  Fotó: The Etches Collection

  A férfi, aki eredeti foglalkozására nézve vízvezetékszerelő, több mint harminc éve foglalkozik késő jura kori fosszíliák feltárásával és tanulmányozásával. Gyűjteményében csaknem 2500 lelet sorakozik. Kitűnő állapotuknak köszönhetően a megkövesedett maradványok egyedülálló betekintést nyújtanak a késő jura kori tengeri teremtmények életébe.

  A 150 millió évvel ezelőtt élt állatok virtuális akváriumban és interaktív tárlaton elevenednek meg a látogatók előtt.

  A múzeum, amely a brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap 2,7 millió font támogatásával jött létre, nem csupán állandó otthona lesz az Etches-gyűjteménynek, hanem kutatási, oktatási és rendezvényhelyszínként is fog működni.

  Etchesnek régi álma volt, hogy megossza gyűjteményét a nagyközönséggel. A kollekció mostanáig a férfi kimmeridge-i garázsában pihent.

  Kimmeridge egy partszakasza része a természeti világörökségek közé tartozó Jurassic Coastnak, amely Dorset és Kelet-Devon tengerpartját foglalja magába. Etches ezen a területen talált rá a fosszíliákra.

  Kimmeridge-ről kapta a nevét a késő jura kor három korszaka közül a második, amely nagyjából 155 millió évvel ezelőtt kezdődött.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!