Összeomolhat az isztambuli Topkapi palota egy része

Összeomolhat az isztambuli Topkapi palota egy része

Az összeomlás veszélye fenyegeti az isztambuli Topkapi palota egyes részeit a falakban keletkezett rések miatt – írta a Hürriyet című török napilapra hivatkozva az MTI.

Az épületegyüttes Hódító Mehmed szultánról elnevezett pavilonját, amely korábban a palotamúzeum kincseit mutatta be, biztonsági okokból már július 13-án bezárták. Az épület pincefalain a hajszálrepedések mögött akkora méretű réseket fedeztek fel a szakemberek, hogy egy emberi kar átférne rajtuk. A kincstár felbecsülhetetlen értékű tárgyai, egyebek között a 86 karátos, körte alakú "Kanálkészítő gyémántja", biztonságos raktárhelyiségekbe kerültek át.

 

A szóban forgó épületFotó: topkapisarayi.gov.tr

A szakértői jelentés szerint - más hatások mellett - az utóbbi években a Márvány-tenger mélyéből induló földrengések nyomán a pavilon az összeomlás szélére került. A hatóságok szerint az épület jelenlegi állapotában még egy 5-ös erősségű földrengést sem vészelne át.

A kulturális és idegenforgalmi minisztérium sürgős beavatkozást rendelt el. A felújítás költségei elérhetik a 10 millió török lírát (1 milliárd forint).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek