Mitől békebeli egy környék? A Luzerni-tónál tudják a receptet!

Európa legnagyobb édesvízi gőzhajóflottája, a legöregebb és a legmeredekebb fogaskerekű - turistacsalogató látványosságok, amelyek mellett pár kilométerrel arrébb megtapasztalhatjuk az autentikus Svájcot is, ahogy a helyiek szeretik! Tartson velünk a Luzerni-tó környékére!

 

A Luzerni-tó környékére a Travelo újságírói szinte haza járnak. Minden évben akadt olyan kollégánk, aki svájci útja során legalább egy rövid kitérőt tett erre. És vissza is vágyunk ide, mert a tó maga a „békebeli" jelző definíciója. Aki egyszer elhajózik egy százéves gőzösön a híres hegycsúcsok alatt a festői tájban, annak már nem nagyon fog más eszébe jutni a tó hallatán, mint annak látványa.

Így, mikor Svájc legszebb tavait vettük sorra egy cikksorozatban, nem is csoda, hogy elsőként a Luzerni-tóról írtunk, pedig mérete alapján csak az ötödik legnagyobb tó az országban. Most azonban kedvenc tippjeinket gyűjtöttük össze, hogy merre érdemes itt kirándulni, és mit érdemes megnézni a híres Pilatustól kezdve az alig ismert, de szerintünk kihagyhatatlan Uri kantonig.

Luzern – ahol a nagyvárosi forgatag és a magashegyi nyugalom találkozik

Luzern ikonikus építménye egy muskátlikkal megpakolt fahíd, a Kapellbrücke. A fedett, belül festményekkel díszített híd első elődjét még a 14. században építették. Ma Európa legöregebb ilyen típusú hídjának számít még akkor is, ha legutóbb a kilencvenes években kellett tűzvész miatt újjáépíteni.

Luzernben egyszerre élvezhetjük a nagyvárosi nyüzsgést és a hegyi idill nyugalmát
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: Luzern Tourismus Ag / Swiss Image

Rövidebb és kívülről kevésbé látványos Luzern másik fedett fahídja, a Mühlenbrücke. Viszont – és valószínűleg pont ezért – itt kevesebb turistával kell csak osztoznunk az élményen, miközben belül a Kapellbrücke festményeihez hasonló, de még náluk is beszédesebb és izgalmasabb képekben gyönyörködhetünk. (A Kapellbrücke eredeti festményei elégtek a legutóbbi tűzvészben. A most ott látható képeket jóval korábban, a híd egyik átépítésénél szelektálták ki, amikor rövidebbre szabták a hidat, ami miatt már nem volt hely benne minden kép számára. Ezek kerültek vissza az újjáépített hídra sok évvel később.)

Luzernről részletesen

Luzern festett házfalairól és kihagyhatatlan látványosságairól korábban itt írtunk.

Luzern egyik legújabb és legtrendibb kezdeményezése valójában meglepően nagy múlttal rendelkezik. A Hinter Musegg a város egyik legrégebbi földbirtoka, amelynek területe az évek alatt folyamatosan csökkent, de közvetlenül a várfal mellett, még a mai belvárosban is megmaradt valahogy mezőgazdasági területnek. Pedig a város egyre csak terjeszkedett körülötte.

A muskátliktól roskadozó Kapellbrücke Luzern egyik szimbóluma
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: Emanuel Ammon/aura / Swiss Image

Majdnem túl is adtak rajta párszor, de önkénteseknek sikerült megmenteni a földterületet és a hozzá tartozó pajtát. Most pedig, hogy a fenntarthatóság szinte már mainstream, de legalábbis népszerű hívószó, a város is beszállt a helyet üzemeltető alapítványba. Így csodálkozhatunk rá egyszerű háziállatokra, skót felföldi marhákra és a Svájcban egzotikumnak számító alpakákra is a város szívében, a városfal melletti legelőn.

Ha támogatni szeretné a kezdeményezést, ebédeljen a tavasztól őszig nyitva tartó éttermükben, vagy vásároljon kézműves termékeket az egész évben üzemelő boltjukban. Szuvenírként ajánljuk a naspolyalekvárjukat!

Pilatus és Rigi – a világhíres hegyek

Luzern közvetlen közelébe két híres hegy is jutott, a Rigi és a Pilatus. A Rigit a hegyek királynőjeként szokás emlegetni. Legmagasabb csúcsa a Rigi Kulm, ahonnan egészen mesés panoráma nyílik a tóra és a környező hegyekre. A csúcsra a tóparti Vitznauból fogaskerekűvel is feljuthatunk.

Ilyen a kilátás a Rigiről
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: Beat Mueller / Swiss Image

Így ha nincs kedvünk felfelé túrázni, csak a hegytetőn sétálnánk nagyokat, azt is megtehetjük. A fogaskerekű ráadásul rekorder is: 1871-ben elsőként nyílt itt hegyi vasút Európában. A Rigibahn vonala különösen népszerű a kínai turisták körében, ezért nekik 2015-ben már különjáratot is indítottak.

A Pilatus-hegy legmagasabb pontja a 2128 méter magas Tomlishorn. Egyik kollégánk itt számolt le egy életre a tériszonyával, mikor a hegytetőn töltött egy éjszakát. Ha ezt utána akarja csinálni, először persze le kell küzdenie az 1635 méteres szintkülönbséget a világ legmeredekebb fogaskerekű felvonójában, ami Alpnachstad és Pilatus Kulm között közlekedik.

Kilátás a 2128 méteren fekvő Tomlishornról, a Pilatus legmagasabb pontjáról
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: Lorenz Andreas Fischer / Swiss Image

A 48 százalékos emelkedőn közlekedő vonat ráadásul hitetetlenül régen, majdnem 130 éve, egészen pontosan 1889 óta tartja a rekordot. Azóta nem építettek meredekebb hegyoldalra fogaskerekűt sehol a világon!

Uri kanton – egy alig ismert túraparadicsom

A Luzerni-tó keleti oldalára már nem jellemző az a turistaroham, amivel a városban és a híres hegycsúcsokon számolnunk kell. Uri kantonban, a Sittlisalpon főszezonban is úgy túrázhattunk végig egy napot, hogy más kirándulókkal csak a kabinos felvonóra várva találkoztunk össze, no meg a hegyi fogadóban, ahová a helyi sajtok és a gerslis zöldségleves kedvéért tértünk be ebédelni.

Ha jó időt fogunk ki, hihetetlen látványban lehet részünk
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: lehoczkim / Travelo


Aki viszont már meghódította a Pilatust és a Rigit, de egy autentikus hegyi élményre vágyik, annak tökéletes választás a kanton. És azon belül is a Sittlisalp, ahol megtapasztalhatja, hogy hová járnak az átlagos svájciak kirándulni. Luzernből indulva egy óra alatt a tó túlpartján, Flüelenben lehetünk vonattal.

Hófödte csúcsok, szikrázó napsütés – a tökéletes kirándulóidő
Galéria: A Luzerni-tó békebeli idillje
Fotó: lehoczkim / Travelo

A menetrendeket remekül összehangolták Svájcban, ezért pár perccel a vonat érkezése után már indulhatunk is tovább egy kényelmes, wifis, menetrend szerinti busszal Unterschächenbe. Az út 20 perc, festői kis falvakon vezet keresztül. Innen indul a túránk a Sittlisapra, de az Uri kanton turisztikai oldalán számos más túraútvonalat is talál, érdemes itt böngészni felkészültségi szintjének, erőnlétének és elképzeléseinek megfelelő túrák után.

Hasznos infók

A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30. A Svájcba készülőknek hasznos lehet a MySwitzerland.com-ot is böngészni.
Repülővel Zürichbe Svájc nemzeti légitársaságával, a Swiss Airlines-szal juthatunk el. A svájci tömegközlekedésről a Swiss Travel System oldalán érdemes tájékozódni.

Kollégánk a Swiss Airlines és a Svájci Idegenforgalmi Hivatal sajtóútján fedezte fel a környéket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek