Földrengés Mianmarban - a híres bagani pagodák is megrongálódtak

A Richter-skála szerinti 6,8-as erejű földrengés rázta meg szerdán Mianmar középső részét, és a festői szépségű Bagan híres pagodái közül többet is megrongált.

  

Schwezigon pagodaFotó: Dea / C. Sappa / Getty /Europress

A hatóságok tájékoztatása szerint a földmozgás nem szedett halálos áldozatokat. Egy spanyol turista könnyebben megsérült. A földrengés epicentruma a Mianmar középső részén fekvő Mandalaj városától mintegy 200 kilométerre délnyugatra, 84 kilométer mélyen volt Csauk városának közelében. Szemtanúk beszámolói alapján hatását még a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett - írja az MTI a délkelet-ázsiai ország rendőrségének közleménye alapján.

Csauk mintegy 35 kilométerre található Mianmar történelmi fővárosától, a "négymillió pagoda városaként" is ismert, a turisták körében nagyon népszerű Bagantól. Mianmar az indo-ausztrál és az eurázsiai tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a térségben emiatt gyakoriak a szeizmikus mozgások.

2011 márciusában legkevesebb 74-en haltak meg Mianmarban az ország thaiföldi és laoszi határainál fekvő térségeit sújtó földrengésben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek