Jégvarázs-hatás: Elza és Anna miatt ellepték a turisták Norvégiát

Jégvarázs-hatás: Elza és Anna miatt ellepték a turisták Norvégiát

A norvégiai Lofoten-szigetek ihlette a Jégvarázs című Disney rajzfilm képzeletbeli helyszínét, Arendelle-t. Ennek köszönhetően a környék annyira népszerű turistacélponttá vált az utóbbi években, hogy veszélybe került a táj eredeti hangulata.

A szigetek lakossága huszonnégyezer fő, ehhez képest csak az elmúlt nyáron majd egymillió turista fordult meg itt. Ez azt jelenti, hogy a Norvégiába érkező turisták húsz százalékának volt célpontja az aprócska sziget – írja a Guardian.

 

Norvégia, Lofoten, még érintetlen állapotábanFotó: Jakob Nihlson-Ehle / Flickr.com

Ezzel nem csupán az a probléma, hogy a sziget infrastruktúrája nincs felkészülve ekkora látogatottságra. (Bár ilyen szempontból sem egyszerű a helyzet: egész egyszerűen nincs elegendő vécé a szigeten, a csatornarendszert nem ekkora terhelésre építették, és a rengeteg egyirányú út és híd is túlterheltté vált.) De az is nagy gond, hogy a túl sok turista egyszerűen felborítja a sziget lakosságának mindennapjait.

Nem egyedülálló persze, hogy egy szuperprodukció helyszíne turistalátványossággá válik, és hirtelen a fél világ odaözönlik, ahol addig csak pár ezer helyi lakos tengette mindennapjait. Hasonló volt a helyzet Új-Zéland bizonyos pontjain a Gyűrűk Ura, illetve Észak-Írországban a Trónok Harca miatt, emlékeztet a Guardian cikke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek