Mától besétálhat Károly herceg nappalijába

Újra megnyitotta kapuit augusztus 1-én a látogatók előtt Károly brit trónörökös londoni rezidenciája, a Clarence House. A herceg legkedvesebb családi fotóival és ritka műalkotásokkal díszített nappaliját is meg lehet nézni.

A rezidencia öt földszinti terme, a nappali mellett többek között a könyvtár, az ebédlő, valamint az a szoba nyílt meg, amelyben II. Erzsébet királynő legidősebb fia és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő a világ minden tájáról hivatalos látogatásra érkező vendégeket fogadja.

Kamilla cornwalli hercegnő és Chris Evans a híres nappaliban, 2015-benFotó: Getty ImagesForrás: Travelo

 A királyi udvar szerint a nappali ritka bepillantást enged Károly magánéletébe, számolt be az MTI. A fényűzően berendezett szobában készült Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegnő fiának, Györgynek a keresztelőjén a híres családi fotó 2013-ban. A felvételből látható is egy példány a helyiségben, csakúgy mint fotók György herceg húgáról, Charlotte hercegnőről, valamint Károly másik fiáról, Harry hercegről.

A különlegességek közé tartozik egy fekete-fehér felvétel az 1950-es évekből az akkor még hercegnő Erzsébetről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről, amikor még ők éltek a rezidencián. A királynőről egy portré is van a szobában, kék ruhában és kalapban látható rajta.

A nappaliban látható műalkotások közül a keddi brit sajtó kiemelte George Bernard Shaw csukott szemű portréját, amelyet Agustus John festett az ír drámaíróról, egy 18. századi, kínai stílusú francia türkiz vázát, egy Chippendale-szófát és két széket 1773-ból, két fehér porcelán dísznyulat, valamint egy portrét V. György királyról, Walter Sickert alkotását, amelyen Károly herceg nagyapja a zsokéjával látható.

A Clarence House csaknem ötven éven át, 1953-tól 2002-ig II. Erzsébet édesanyjának, az anyakirálynénak az otthona volt, és a berendezés mind a mai napig az ő ízlését tükrözi. Károly herceg 2003-ban költözött oda és 2011-ig ott lakott Vilmos herceg, 2012-ig Harry herceg is.

A látogatók egyórás vezetett túra keretében nézhetik meg a szobákat.

A Clarence House 1825 és 1827 között épült és rendkívül ritka, hogy megnyitják a nagyközönség előtt. Először az anyakirályné halála után volt látogatható. 2016. augusztus 31-ig látogatható az idén, a belépőjegy 10 fontba kerül.

Akit érdekelnek a brit uralkodói család hétköznapjai, megnézheti a II. Erzsébet királynő gardróbját bemutató kiállítást is a londoni Buckingham-palotában. A gyermekkori jelmezeket, díszes estélyi ruhákat és hivatalos öltözékeket az uralkodó 90. születésnapját ünneplő programsorozat keretében tárták a nagyközönség elé. A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonának kezelője, a Royal Collection Trust által szervezett, Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe című kiállítás október 2-ig tart nyitva.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek