Bámulatos partok északon: főszerepben a hófehér homok és türkizkék víz

  Fehér homokos, kristálytiszta vizű strandokat nem csak a mediterrán térségben és a Karib-tengeren találunk. Van egy csomó ilyen Svédországban, Írországban vagy éppen Németországban is. Kicsit talán bevállalósnak kell lenni, hogy Szardínia helyett mondjuk Rügent válasszuk, de egyedi lesz az élmény, ez biztos.

  Ha tengerpartra gondolunk, automatikusan pálmafákat, napernyőket és napsütést társítunk a fejünkben hozzá. Pedig az északi tengerpartok is ugyanolyan csodásak tudnak lenni. Közülük mutatunk pár szép példát, hátha meghozzuk a kedvüket egy tengerparti vakációhoz – egy kis csavarral.

  Luskentyre Sands, Skócia

  Fehér homok, türkizkék víz, üde zöld fű – annak dacára, hogy Skóciában található, évről-évre a világ legjobb strandjainak toplistáján landol a Harris-szigeten található Luskentyre Sands. Ha esetleg túl hideg lenne a csobbanáshoz, a meseszép tájban kirándulni és bringázni érdemes.

  Luskentyre, Skócia Galéria: Északi tengerpartokEducation Images / Europress / Getty

   Reynisfjara, Vík, Izland

  Izland sok híres természeti csodával büszkélkedhet, közülük is kiemelkedik Vík vulkáni eredetű, fekete homokos strandja a sziget déli partjainál. A szokatlan színű homokon túl, a belőle itt-ott kiemelkedő, bizarr formájú hatalmas sziklaképződmények fokozzák a misztikus hangulatot. A legenda szerint ezek a sziklák egykor trollok voltak, de a napfény hatására kővé dermedtek.

  Reynisfjara, Vík, Izland Galéria: Északi tengerpartokElisa Vendramin / Europress / Getty

  A partszakasz különlegességéhez hozzájárulnak az itt nagy csapatokban előforduló, szupercuki lundák. A harsogó zöld fűben könnyű kiszúrni ezeket a jópofa, fekete-fehér testű, narancssárga csőrű és lábú madarakat. A legjobb lundaszpotter idő nyáron van, tehát ha kifejezetten értük mennének, ne várjanak őszig.

  Falsterbo, Svédország

  Nem a különlegesen kanyarodó, tengerbe nyúló földnyelv, a több kilométeres strand, és a sekély víz a legnagyobb attrakció itt. Hanem a dűnék közé épített, bájos, pasztellszínű házikók. Korábban a házak csak a nyári szezonban álltak itt – tulajdonosaik minden ősszel szépen összecsomagoltak, és elszállították őket, ma már azonban nem ilyen mobil házakat emelnek itt. Persze az időjárás miatt így is érdemesebb nyáron jönni.

  Falsterbo, Svédország Galéria: Északi tengerpartokBirger Lallo / Visitskane.com

   Keynance Cove, Cornwall, Anglia

  Hatalmas, mohás sziklái és homokos öblei teszik gyönyörűvé ezt a Cornwall déli részén található partszakaszt. Nyári napsütésben a víz türkizes árnyalatokban pompázik. És ami a legjobb: ha hinni lehet az élménybeszámolóknak, ezt a részt még nem özönlötték el a turisták.

  Keynance Cove, Cornwall, Anglia Galéria: Északi tengerpartokGeography Photos / Europress / Getty

  Dingle-félsziget, Írország

  Drámai, tenger fölött magasodó mohás sziklás strandokban Írország verhetetlen, közülük mutatunk egyet. A Dingle-félszigeten végén, az azonos nevű város mellett találjuk a mesébe illő Dunmore Headet, Írország és egyben Európa legnyugatibb pontját (bár utóbbit sokan vitatják).

  Dunmore Head, Írország Galéria: Északi tengerpartokBjørn Christian Tørrissen / Wikipedia

   Dueodde, Bornholm, Dánia

  Ha a vad szépség helyett kiépített északi strandra vágyik, a Dániához tartozó Bornholm-szigeten a helye. A Dueodde strandon finomhomokos föveny, kristálytiszta víz és rengeteg parti bár és étterem várja a turistákat. A dán turisztikai hivatal honlapja a Kadeau nevű éttermet ajánlja, azt írják róla, hogy egészen kivételes hely.

  Dueodde, Bornholm, Dánia Galéria: Északi tengerpartokullstein bild / Europress / Getty

   Lysekil, Svédország

  Délnyugat Svédország Bohuslän régiója sziklás partjairól híres. A mélykék víz partján a hatalmas, vöröses-barnás, gömbölyded sziklák olyanok, mintha hatalmas tengeri lények napoznának. A régi halászfalunál, Lysekilnél egy tucat remek strandból választhatunk.

  Lysekil Galéria: Északi tengerpartokAndreas Nordström / imagebank.sweden.se

   Sylt sziget, Németország

  Németország legészakibb szigete a jellegzetes alakú, hosszan elnyúló Sylt. Negyven kilométernyi homokos part, rengeteg szörfiskola és nudista strand jellemzi. A szigetet 1927 óta vasúti híd köti össze a szárazfölddel, a vonatok autókat is szállítanak. Természeti szépsége és különlegessége miatt sokan vesznek maguknak itt hétvégi házat, sok német celebnek is van itt nyaralója.

  Sylt, Németország Galéria: Északi tengerpartokWolfgang Kaehler / Europress / Getty

   Rügen sziget, Németország

  Végezetül még egy különleges német part: Rügen. 51 kilométeres hosszával és 42 kilométeres szélességével az ország legnagyobb szigete. A Balti-tengeren található Rügent közút és vasút is összeköti a szárazfölddel. A part mentén egymást váltják a homokos strandok, öblök és félszigetek.

  Rügen Galéria: Északi tengerpartokSean Gallup / Europress / Getty

  Rügenben az a jó, hogy mindenki találhat magának valamit itt: különleges az építészet, a világörökségi Jasmund Nemzeti Parkban bámulatos partokat és sziklaképződményeket láthatunk, a történelem iránt érdeklődők pedig a nácik nagy tervét, a Prora névre keresztelt, monumentális (és soha be nem fejezett) üdülőkomplexumot fogják érdekesnek találni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!